Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT ZAKONA O APOTEKARSKOJ DELATNOSTI: Farmaceutska komora Srbije traži hitno donošenje Zakona uz privremenu zabranu otvaranja novih apoteka, uvođenje jedinstvene maloprodajne cene leka na teritoriji Srbije, hitno donošenje dokumenta "Dobra apotekarska praksa" i Pravilnika o listi predmeta koji se mogu prodavati u apoteci


Više udruženja i saveza farmaceuta Srbije održalo je 6. oktobra 2017. godine konferenciju na kojoj su razmatrane negativne posledice liberalizacije u apotekarskom sektoru i najavljene reforme u sistemu zdravstvene zaštite, uključujući i apoteke kao njen integralni deo.

Predstavnici Farmaceutske komore Srbije, Saveza farmaceutskih udruženja Srbije i Saveza privatnih apotekara Srbije, učesnici konferencije, usvojili su niz zaključaka među kojima je i hitno donošenje Zakona o apotekarskoj delatnosti, s tim da se do tada uvede moratorijum na otvaranje apoteka.

Takođe, oni traže uvođenje jedinstvene maloprodajne cene leka na teritoriji Srbije, hitno donošenje dokumenta "Dobra apotekarska praksa" i usvajanje Pravilnika o listi predmeta koji se mogu prodavati u apoteci predloženog od strane Radne grupe Ministarstva zdravlja.

Organizator je saopštio da su na konferenciji razmatrana iskustva, sprovedene mere i pozitivni ishodi u zemljama Evropske unije, pre svega u kontekstu reintegracije apoteka u sistem zdravstvene zaštite i unapređenje farmaceutske zdravstvene zaštite kao oblasti od javnog interesa Srbije.

A zaključci su, kako se navodi, zasnovani na debatama tokom konferencije i prikazanim iskustvima evropskih zemalja, i predstavljaju mišljenje struke, odnosno članova Farmaceutske komore Srbije, Saveza farmaceutskih udruženja Srbije i Saveza privatnih apotekara Srbije.

Izvor: Vebsajt Novosti, 06.10.2017.
Naslov: Redakcija