Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

INICIJATIVA STRUČNJAKA ZA UTVRĐIVANJE ISTINE O POSLEDICAMA NATO BOMBARDOVANJA: Predstavnici Vlade RS održali prvi sastanak sa Inicijativnim odborom


Ministri u Vladi Republike Srbije sastali su se sa Inicijativnim odborom za utvrđivanje posledica NATO bombardovanja na zdravlje stanovnika Srbije i životnu sredinu.

Ministri za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Aleksandar Vulin, za zaštitu životne sredine, Goran Trivan i zdravlja Zlatibor Lončar su razgovarali o formiranju koordinacionog tela i nacionalne laboratorije.

Ministar zaštite životne sredine potvrdio je da je održan prvi sastanak sa članovima Inicijative na kojem su predstavnici vlade podržali nastojanje grupe naučnika različitih profila da da građani Srbije saznaju pravu istinu o kvalitetu životne sredine i eventualnim posledicama NATO bombardovanja.

"Uključićemo se i pomoći da se kroz egzaktna istraživanja utvrdi šta se zapravo događalo posle 1999. godine i da vidimo koje mere mogu da se preduzmu da se saniraju posledice, ako se utvrdi da ih je bilo", rekao je ministar.

Trivan je dodao da je dogovoreno da se na sledećem sastanku, čiji datum nije preciziran, sa predstavnicima Inicijativnog odbora razmatraju dalji koraci, kao i da se predloži metodologija rada, rokovi istraživanja i odrede oni koji će ih sprovoditi.

Ministar je naglasio da je "stvar" toliko ozbiljna da se ne može raditi na prečac, ali da su već 1999. godine i nešto kasnije preduzimane određene mere zaštite životne sredine i prikupljeni određeni podaci.

"Na sastanku smo podsetili jedni druge na to šta se sve događalo i razgovarali smo o tome koji bi put u istraživanju bio najbolji, kao i o primeni određenih svetskih metodologija kako bi rezultati do kojih dođemo bili priznati u svetu", naveo je Trivan.

On je dodao da će Ministarstvo zaštite životne sredine koordinisati u ovom projektu i uključivati pojedince i institucije koji imaju naučni i stručni kapacitet i mogu da doprinesu prikupljanju podataka.

"Građani imaju pravo na tačnu informaciju o kvalitetu i uslovima životne sredine i snažno smo opredeljeni da se ova istina sazna. Osnovni cilj je da se zaštite građani i da ako ima posledica vidimo šta nam je činiti u narednim decenijama", poručio je Trivan.

Sastanak Inicijativnog odbora sa ministrima usledio je nakon što je grupa stručnjaka iz raznih oblasti prošlog meseca uputila zvaničan dopis predsedniku Republike Srbije u kojem je ukazala na neophodnost formiranja koordinacionog tela i nacionalne laboratorije kako bi se ispitao uticaj NATO agresije na zdravlje i životnu okolinu.

Član Inicijativnog odbora i načelnica Klinike za neuroonkologiju KCS, prof. dr Danica Grujičić, izjavila je ranije da inicijativa najeminentnijih stručnjaka "nije politička stvar".

"Cilj je da se formira koordinaciono telo koje će na jednom mestu prikupiti sve postojeće podatke, ali i organizovati analize koncentracije određenih toksičnih materija danas u vazduhu, vodi, zemljištu, hrani", rekla je Danica Grujičić.

Ona je naglasila da mladim naučnicima država treba da pomogne da analizom ranijih analiza i sadašnje situacije pripreme doktorate i naučne radove koji će biti matematički tačno procenjeni i koji će moći da dokažu šta nam se u stvari desilo.

"Ne možete pričati o tužbi, ako nemate naučne podatke. Jedino tako možemo sa ozbiljnom studijom da izađemo pred svet, a u krajnjem slučaju dugujemo svima istinu o tome šta su nam uradili", rekla je Danica Grujičić.

Izvor: Vebsajt B92, 6.10.2017.
Naslov: Redakcija