Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ODLUKA O IZMENAMA I DOPUNAMA ODLUKE O USLOVIMA I NAČINU DRŽANJA DOMAĆIH ŽIVOTINJA: Poništene odredbe Odluke Grada Kraljeva o slanju lutalica u istraživačke centre


Na sednici Grada Kraljeva poništena je odluka kojom se "napušteni i ničiji psi i mačke ustupaju naučno-istraživačkim ustanovama, odnosno mogu biti uništeni savremenim metodama na human način".

Odbornici gradske skupštine na sednici održanoj 5. oktobra 2017. godine usvojili su predlog kojim je izmenjen sporni deo Odluke o uslovima i načinu držanja domaćih životinja.

"Greška je ispravljena: 15 dana nakon što su odbornici u Kraljevu usvojili Odluku da životinje bez vlasnika ili one koje vlasnici ne preuzmu iz privremenog prihvatilišta mogu biti ustupljene naučno-istraživačkim ustanovama, odnosno "mogu biti uništene savremenim metodama na human način", većina je glasala za amandman. U izmenjenom delu Odluke sada se navodi da "takva životinja može biti ustupljena naučno-istraživačkoj i drugim sličnim ustanovama ili biti ustupljena (udomljena) pravnom ili fizičkom licu, odnosno može biti lišena života u skladu sa Zakonom o dobrobiti životinja ("Sl. glasnik RS", br. 41/2009). Ispravili smo grešku", navodi se u saopštenju predlagača amandmana.

Protiv prethodne odluke pobunila su se mnogobrojna udruženja i ljubitelji životinja širom Srbije, tvrdeći da ova odluka nije ustavna, jer "direktno krši postojeći zakon". Dan po usvajanju skupštinske odluke, Gradskoj upravi u Kraljevu, Organizacija za prava i zaštitu životinja Kruševac – ORPAK iz Kruševca i Društvo za zaštitu životinja "SPASKE" Kraljevo, podneli su inicijativu za izmenu odluke.

Iz kraljevačkog udruženja kažu da je 20.000 ljudi iz svih delova Srbije i sveta je potpisalo peticiju.

Izvor: Vebsajt N1, 06.10.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija