Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

PRAVILNIK O IMUNIZACIJI I NAČINU ZAŠTITE LEKOVIMA: Od 1. marta 2018. godine biće uvedena vakcinacija dece protiv pneumokoka. Cepivo, koje će biti besplatno, štiti od upale pluća i srednjeg uha, od meningitisa, bronhitisa i sepse


Vakcina koja štiti od upale srednjeg uha, bronhitisa, meningitisa, sepse i upale pluća, pneumokokna konjugovana vakcina biće obavezna vakcina za decu i obezbeđivaće se o trošku osiguranja. Ova vakcina je obavezna u svetu već desetak godina, a u Srbiji će biti od 1. marta 2018. godine.

U Srbiji je trenutno ova vakcina predviđena kao deo imunizacije po kliničkim indikacijama, odnosno samo za pojedine slučajeve, pa su roditelji dece koja nisu imala kliničku indikaciju, a hteli su da ih zaštite od ovih bolesti, sami kupovali vakcinu.

- Prema propisanom programu imunizacije, RFZO je obezbedio sve vakcine, pa i ovu u potrebnim količinama, u skladu sa Planom potreba koji dostavlja Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" - kaže Verica Lazić, v. d. direktora RFZO.

U Srbiji se godišnje rodi oko 65.000 beba, a konjugovana polisaharidna vakcina se daje u tri doze, što znači da je godišnje potrebno oko 195.000 doza.

- Na listi lekova se nalaze dve pneumokokne konjugovane vakcine od dva različita proizvođača. Cena doze na veliko iznosi oko 5.400 dinara. RFZO će, naravno, i ubuduće blagovremeno obezbeđivati sve vakcine predviđene programom obavezne imunizacije, u skladu sa Planom potreba koji dostavlja Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut". Izmena programa imunizacije zahteva novi Plan potreba za ovom vakcinom od Instituta "Batut" i značajna dodatna sredstva potrebna za obezbeđivanje potrebnih količina ove i drugih vakcina predviđenih novim Pravilnikom o imunizaciji i načinu zaštite lekovima ("Sl. glasnik RS", br. 88/2017) - kaže dr Lazić za Novosti.

Uvođenje još jedne obavezne vakcine za kasu zdravstvenog osiguranja znači povećanje ukupnih troškova obavezne imunizacije za više od milijardu dinara godišnje.

Ova vakcina je dodata na spisak obaveznih kao 11. još prošle godine, novim Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti ("Sl. glasnik RS", br. 15/2016). Daje se bebama kad napune dva meseca u tri doze sa razmakom četiri do osam nedelja, a revakcinacija je u drugoj godini. Od komplikacija bolesti od kojih štiti ova vakcina u svetu godišnje umre gotovo 500.000 dece mlađe od pet godina.

Izvor: Vebsajt Telegraf, 06.10.2017.
Naslov: Redakcija