Zastava Bosne i Hercegovine

Inicijativa za usvajanje Zakona "Roditelj - negovatelj", koji bi izjednačio status roditelja dece sa invaliditetom sa statusom negovatelja - hranitelja


Roditelji dece sa smetnjama u razvoju, već četiri godine vode bitku za donošenje Zakona "Roditelj – negovatelj", zahtevajući izjednačenje sa hraniteljima.

Iako je ovaj Predlog zakona još 2013. godine svojim potpisom podržalo više od 60.000 građana, on i dalje nije usvojen.

Deci sa smetnjama potrebna je 24-časovna nega, zbog čega su roditelji sprečeni da rade, te nemaju dovoljne prihode, pojašnjava Sandra Ivanković, majka i predsednica novosadskog udruženja "Sreća".

Veoma je bitna finansijska pomoć države, da bi deca mogla da odrastaju u svom prirodnom okruženju, sa biološkim roditeljima, kaže Mirjana Pilipović Kojić iz Centra za Socijalni rad.

Jedan od zahteva Evropske unije jeste da se deca uzimaju iz institucija i odrastaju u prirodnom okruženju. Problem nastaje onog trenutka kada biološki roditelji više ne mogu da izdržavaju svoju decu i primorani su da ih daju trećem licu na staranje. Dok su susedne zemlje nedavno usvojile ovaj zakon, Srbija je i dalje jedina zemlja koja nema usvojen ovaj zakon.

Na pitanje zašto ovaj zakon nije usvojen, Ministarstvo rada, zapošljavanja, boračke i socijalne politike, odgovorilo je da će podržati i inicijative za pojednostavljenje procedure za dobijanje odsustva sa rada radi posebne nege deteta, kao i da će razmotriti mogućnosti da se produži pravo na odsustvo radi posebne nege deteta i posle navršene pete godine života.

Izvor: Vebsajt RTV, Aleksandra Jovičić, 07.10. 2016.
Naslov: Redakcija