Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT ZAKONA O FLEKSIBILNIM OBLICIMA RADA: Frilenseri traže da se što pre započne rad na zakonskom tekstu


Udruženje frilensera i preduzetnika Srbije (UFPS), zabrinuto za budućnost 20.000 frilensera koji su Kinezima davali časove engleskog jezika, obratilo se Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja s inicijativom da radna grupa za izradu Nacrta zakona o fleksibilnim oblicima rada što pre počne da radi na zakonskom tekstu.

Takav bi zakon, smatraju, trebalo da zajedno sa izmenama drugih zakona trajno reši poresko-pravno pitanje frilensera.

UFPS navodi da oni već uveliko rade na svom predlogu, te očekuju da budu pozvani da učestvuju na sastancima radne grupe, uz podsećanje da je rok za dostavljanje zakonskog predloga Narodnoj skupštini 1. januar 2022. godine.

Konkretan povod za obraćanje UFPS je uredba Dvostruka destrukcija koju su donele kineske vlasti, a reč je o nizu propisa donetih u julu i avgustu koje se tiču obrazovanja i za čiju je potpunu implementaciju Kina ostavila rok od godinu dana, dok su sve provincije u obavezi da izveštavaju o svom napretku svake dve nedelje.

Uredba Dvostruka redukcija, tvrdi UFPS, direktno ugrožava oko 20.000 frilensera u Srbiji, te Udruženje smatra da je to tema koja se tiče cele frilens zajednice i da bi zbog toga trebalo svi da učestvuju i doprinesu koliko god mogu za poboljšanje uslova u našoj zemlji.

Navode da je i sama frilens zajednica u početku negirala ozbiljnost situacije, ali i da je UFPS odmah po objavljivanju uredbe Dvostruka redukcija pokrenulo peticiju koja je tada naišla na izuzetno nizak odziv, jer, kako navode, "ljudi prosto nisu mogli da veruju da bi to moglo da im se dogodi".

UFPS u saopštenju podseća na novine koje je država od 1. januara naredne godine planirala u vezi s oporezivanjem frilensera i još jednom apeluje na donosioce odluka da se što pre pristupi rešavanju problema sa kojima se suočavaju frilenseri i da im se omogući da posluju legalno i u skladu sa svojim primanjima izvrše obaveze prema državi.

Izvor: Vebsajt RTV, 06.09.2021.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija