Zastava Bosne i Hercegovine

VLADA RS: Doneta Odluka o visino minimalne cene rada za period januar–decembar 2022. godine


Vlada Republike Srbije donela je odluku da visina minimalne cene rada za period januar–decembar 2022. godine iznosi 201,22 dinara po radnom času (u neto iznosu), čime je minimalna cena rada povećana za 9,4 odsto.

Utvrđivanje minimalne cene rada zasnovano je na poslednjim raspoloživim makroekonomskim podacima i projekcijama za naredni period.

Na sednici je doneta odluka o obrazovanju Tela za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja na putevima sa ciljem praćenja, usmeravanja i koordiniranja aktivnosti vezanih za smanjenje broja saobraćajnih nezgoda i njihovih posledica i sprovođenja Nacionalne strategije bezbednosti saobraćaja na putevima.

Ovo telo će se, kroz delovanje stručnih radnih grupa, baviti i unapređenjem bezbednosti puteva, rada i efikasnosti saobraćajne policije, sudova i tužilaštava, bezbednosti dece u saobraćaju, a kroz preventivno i edukativno delovanje biće zaduženo za povećanje bezbednosti svih učesnika u saobraćaju.

Vlada je dala saglasnost da se na osnovu faktičkog reciprociteta prihvate potvrde o potpunoj vakcinaciji protiv bolesti COVID-19 koje izdaju nadležni organi ili ustanove Savezne Republike Nemačke, a kojom se, uz ovu potvrdu, omogućava ulazak u Republiku Srbiju bez negativnog PCR testa na prisustvo virusa SARS-CoV – 2 ili antigen FIA RAPID testa.

Usvojen je i Okvirni dokument Republike Srbije za izdavanje zelenih obveznica, koje imaju za cilj obezbeđivanje finansiranja projekata koji doprinose ekološkoj održivosti u najširem smislu.

Usvajanjem dokumenta, Srbija je postala prva država na Balkanu koja se javno izjasnila o posvećenosti promovisanja svesti o ekološkom, društvenom i korporativnom upravljanju projektima u oblasti ublažavanja klimatskih promena i zaštite životne sredine, a što će državi omogućiti pristup globalnim tržištima kapitala u “ESG” formatu.

Zelene obveznice, čije se tržište poslednjih godina sve više razvija, predstavljaju relativno novi oblik finansiranja projekata u oblasti ublažavanja efekata klimatskih promena, a zahvaljujući povećanju klimatske svesti investitora i potražnji za ulaganjem u ovaj vid finansiranja.

Imajući u vidu pozitivno iskustvo iz dosadašnje saradnje, kao i činjenicu da bolje poznavanje jezika i kulture značajno doprinosi daljem učvršćivanju veza dve države, doneta je odluka o zaključivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Savezne Republike Nemačke o Nemačkoj školi u Beogradu.

Škola će se sastojati od razreda opšteobrazovnog školskog sistema Savezne Republike Nemačke, kao i od vrtića sa predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem, a delatnost će se obavljati u skladu sa pravnim propisima koji važe za nemačke škole u inostranstvu.

Polaznici će imati mogućnost da steknu srednjoškolsko obrazovanje prvog stepena nakon završenih devet, a nemačku maturu nakon završenih 12 godina obrazovanja.

Vlada je utvrdila posebne iznose koji se plaćaju za vreme trajanja “Dečje nedelje” u 2021. godini na svaku prodatu kartu u mesnom i međumesnom prevozu u železničkom, vodnom, vazdušnom i drumskom saobraćaju, kao i na svaku prodatu ulaznicu za pozorište, bioskop, kulturne i sportske priredbe i na svaki prodat nosač zvuka sa snimljenim sadržajem.

“Dečja nedelja” organizuje se svake godine u prvoj punoj nedelji oktobra sa ciljem unapređivanja razvoja društvene brige o deci putem organizovanja kulturnih, obrazovnih i rekreativnih manifestacija posvećenih deci.

Izvor: Vebsajt Vlade, 9.09.2021.
Naslov: Redakcija