Zastava Bosne i Hercegovine

MINIMALNA CENA RADA PO RADNOM ČASU ZA 2021. GODINU: Bez dogovora između poslodavaca i sindikata o visini minimalne cene rada


Predstavnici Unije poslodavaca Srbije i sindikata nisu uspeli da postignu kompromis o visini minimalne cene rada u idućoj godini i ostali su pri svojim ranijim stavovima.

U saopštenju Unije poslodavaca navodi se da poslodavci ostaju kao i do sada spremni na kompromisno rešenje, ali insistiraju na tome da ono mora biti održivo, odnosno da ne sme da ugrozi poslovanje većeg broja preduzeća.

Tokom pregovora, sindikati su tražili povećanje cene rada na 37.000 dinara, dok su predstavnici Unije izneli stav privrede da uslova za povećanje nema i da je pandemija Covid -19 ozbiljno ugrozila poslovanje preduzeća u Srbiji.

Predstavnici Vlade, odnosno resornih ministarstava, predložili su povećanje minimalne cene rada u rasponu od četiri do šest odsto.

"Unija poslodavaca Srbije izražava i dalje spremnost na srednje rešenje, po kome bi bila povećana minimalna cena rada u iznosu ne većem od šest odsto, ali uz uslov da se istovremeno usvoji paket mera koji bi smanjio troškove poslovanja. U te mere spada pre svega smanjenje poreza i doprinosa za najmanje jedan procenat, povećanje neoporezivog dela dohotka, kao i ukidanje parafiskalnih nameta koji predstavljaju veliki trošak za preduzeće", navodi se u saopštenju.

Uvereni su da će biti doneta održiva i dugoročno opravdana odluka.

Razgovori o minimalcu biće nastavljeni 14. septembra na sednici Socijalno-ekonomskog saveta.

"Verujemo da ćemo zajedno sa Ministarstvom privrede i Ministarstvom finansija nastaviti da radimo na podizanju ambijenta za poslovanje domaće privrede, jer je to nužno ne samo za podizanje zarada, već i za samo očuvanje i povećanja broja radnih mesta", izjavio je direktor Unije poslodavaca Srbije Srđan Drobnjaković.

Izvor: Vebsajt RTV, 08.09.2020.
Naslov: Redakcija