Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O CENTRALNOM REGISTRU STANOVNIŠTVA: Registar će početi sa radom do 1. septembra 2020. godine


Centralni registar stanovništva u tehničko-tehnološkom smislu počeće da funkcioniše do 1. septembra 2020. godine, izjavio je ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić.

Ružić je podsetio da je Zakon o Centralnom registru stanovništva ("Sl. glasnik RS", br. 17/2019), koji će na jednom mestu povezati i objediniti podatke o građanima iz 13 različitog službenih evidencija, već usvojen u parlamentu.

"To će biti veliki iskorak u odnosu uprave prema građanima", istakao je Ružić podsetivši da je već uspostavljen elektronski registar matičnih knjiga.

On je na konferenciji "Digital 2019" ukazao da je ulaganje u digitalizaciju apsolutno isplativo, ne samo za pojedince, nego i za državu i njenu ekonomiju, navodeći da se IT sektor najbrže razvija od svih do sada poznatih grana industrije i već sada bitno utiče na povećanje BDP-a i generiše nova radna mesta.

"Javna uprava mora da prati moderne tokove razvoja i da se upotrebom savremenih tehnologija digitalno transformiše ako želi da bude na usluzi građanima i privredi, a ne da bude njihov kamen spoticanja", istakao je Ružić.

Prema njegovim rečima, jedan od prioriteta Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave u procesu reforme javne uprave je regulisanje pravnog okvira i podsticanje razvoja elektronske uprave u Srbiji.

Kako je ukazao, u prethodnom periodu doneto je više zakona koji regulišu tu oblast, a sada se radi i na programu razvoja elektronske uprave u Srbiji 2019 - 2022. godine, čime se plasira dalji put eUprave.

Ministar je precizirao da su ciljevi tog programa razvoj infrastrukture i obezbeđivanje interoperabilnosti, unapređenje pravne sigurnosti u korišćenje eUprave, povećanje dostupnosti elektronske uprave građanima i privredi kroz unapređenje korisničkih servisa i otvoreni podaci u elektronskoj upravi.

Navodeći da organi moraju da poštuju principe transparentnosti i odgovornosti, Ružić je poručio da se od toga neće odustati.

"To potvrđuje podatak da je prema rezultatima prošlogodišnjeg istraživanja ' Regionalni indeks otvorenosti' Ministarstvo državne uprave označeno sa indeksom otvorenosti od 80 odsto i tako proglašena najotvorenijom institucijom u regionu", rekao je Ružić.

Izvor: Vebsajt RTV, 06.09.2019.
Naslov: Redakcija