Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

FORMIRANA RADNA GRUPA VLADE KOJA RADI NA UNAPREĐENJU SISTEMA PAUŠALNOG OPOREZIVANJA: Među članovima i predstavnici privatnog sektora javnog sektora i akademske zajednice


Više od 116.000 preduzetnika u Srbiji porez plaća paušalno, mnogi se žale na birokratske prepreke u poslovanju i način na koji ih država oporezuje.

Očekuje se da će se javnim dijalogom tokom septembra i prvim okruglim stolom u organizaciji NALED-a i Udruženja za razvoj preduzetništva doći do zajedničkog zaključka države i paušalaca kakve su izmene sistema paušalnog oporezivanja potrebne.

Izmena sistema oporezivanja paušalaca, među kojima su taksisti, frizeri, advokati... ali i zaposleni u IT sektoru, olakšalo bi ulazak novih preduzetnika na tržište, omogućilo niže poreze za njih na početku poslovanja, kao i izlazak sa tržišta bez ikakvih posledica.

Kako su ranije ukazali iz NALED-a, paušalci se uglavnom najviše žale na to da na početku poslovanja ne znaju koja će im biti visina paušalnog oporezivanja i kada će im stići rešenje za to oporezivanje.

Namera je da se sve administrativne prepreke eliminišu tako što će se omogućiti uplata poreza na jedan račun, izdavanje elektronske potvrde o izmirenju poreza u realnom vremenu, kao i pravo na zdravstveno i penzijsko osiguranje.

Paušalci se žale i da je najveća mana sadašnjeg sistema nepredvidivost u poslovanju.

Rešenja, žale se, čekaju mesecima, a pojedinci su čekali i godinama, pa zato ne mogu da planiraju svoje poslovanje.

Traže i da država ne povećava poresku obavezu, smanji administrativne poslove i omogući da što više pravnih lica bude u sistemu paušalnog oporezivanja.

Predstavnica Republičkog sekretarijata za javne politike, Bojana Tošić, rekla je ranije da je formirana radna grupa vlade koja radi na unapređenju sistema paušalnog oporezivanja i da su njeni članovi kako predstavnici privatnog sektora, tako i javnog sektora i akademske zajednice.

Neki od zahteva su i da se revidira trenutni spisak delatnosti koje se paušalno oporezuju.

U Srbiji trenutno posluje oko 116.000 preduzetnika u paušalnom režimu, što je skoro trećina svih privrednih subjekata, a najbrojniji su taksisti.

U okviru javne kampanje "Mesec paušalaca sutra će biti organizovan prvi regionalni okrugli sto "-"Javno-privatni dijalog o izazovima i mogućim rešenjima za unapređenje sistema paušalnog oporezivanja".

Na skup su pozvani predstavnici više od 90 udruženja preduzetnika, od opštih do sektorskih asocijacija, predstavnici resornih državnih institucija i zainteresovana stručna javnost.

Kampanja "Mesec paušalaca" organizuje se u okviru Projekta javno-privatnog dijaloga za razvoj koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sprovodi NALED u saradnji s Republičkim sekretarijatom za javne politike.

Izvor: Vebsajz RTV, 08.09.2018.
Naslov: Redakcija