Zastava Bosne i Hercegovine

AKTIVNE SUDIJE MOGU ZBOG DISCIPLINSKIH PREKRŠAJA BITI KAŽNJENE JAVNOM OPOMENOM, UMANJENJEM PLATE DO 50 ODSTO I SA TRAJANJEM DO JEDNE GODINE, KAO I ZABRANOM NAPREDOVANJA DO TRI GODINE: Sudija u penziji ne može snositi nikakve posledice


Disciplinski postupci protiv sudija do sada su pokretani zbog neažurnosti u radu, lošeg odnosa prema strankama ili kašnjenja sa izradom odluka. Neke sudije našle su se na meti istraga zbog sumnjivih veza sa podzemljem ili primanja mita.

Kako nam je objašnjeno u Visokom savetu sudstva, sudija u penziji ne može snositi nikakve posledice, dok aktivne sudije mogu zbog disciplinskih prekršaja biti kažnjene javnom opomenom, umanjenjem plate do 50 odsto i sa trajanjem do jedne godine, kao i zabranom napredovanja do tri godine. Kada utvrdi odgovornost sudije za težak disciplinski prekršaj, Disciplinska komisija pokreće postupak za razrešenje sudije. Od 2014 do 2017. disciplinski je kažnjeno 43 sudija, a 14 njih je Visoki savet sudstva razrešio funkcije.

Disciplinski prekršaji zbog kojih sudija može da bude kažnjen su, između ostalog, povreda načela nepristrasnosti, neopravdano kašnjenje u izradi odluka, nezakazivanje ročišta ili pretresa, neopravdano odugovlačenje postupka, nekorektno postupanje prema učesnicima u postupcima i zaposlenima u sudu, prihvatanje poklona suprotno propisima o sukobu interesa, upuštanje u neprimerene odnose sa strankama ili njihovim pravnim zastupnicima, davanje komentara o sudskim odlukama ili predmetima suprotno zakonu i Sudskom poslovniku ("Sl. glasnik RS", br. 110/2009, 70/2011, 19/2012, 89/2013, 96/2015, 104/2015, 113/2015 - ispr., 39/2016, 56/2016, 77/2016 i 16/2018)

Objašnjavajući zašto pokreće disciplinski postupak protiv sudije Janićijević, predsednik vranjskog suda Stojadin Stanković objasnio je da je "svaki sudija dužan da se u obavljanju sudijske funkcije i u postupcima van suda ponaša na način koji doprinosi očuvanju ugleda i dostojanstva suda i uzdržava od nedoličnih postupaka".

"Sudija jeste građanin, kao i svaki drugi, ali on mora da bude uzoran i da se drži viših etičkih standarda" , kaže Dragana Boljević, predsednik Društva sudija Srbije. "Za nas važe stroža pravila ponašanja i kada smo na godišnjem odmoru i kada odemo u penziju. Sudije u privatnom životu ne bi trebalo da se opijaju, penju po stolovima, izgledaju kao starlete..."

Ali, po mišljenju Boljevićeve, i sudijina privatnost trebalo bi da se poštuje, pa mediji ne bi smeli da objavljuju fotografije iz njegove privatne arhive ako sudija za to nije dao saglasnost.

Da sudije imaju pravo na privatan život, ali da ne smeju da se ogreše o dostojnost slaže se i Ivana Josifović, predsednik UO novog Udruženja sudija i tužilaca.

"Tri su uslova za izbor na sudijsku funkciju: stručnost, osposobljenost i dostojnost. Ako samo jedan nije ispunjen, nema uslova da sudija vrši funkciju. I kada je aktivan, i kada ode u penziju, on je dužan da čuva ugled svoje funkcije. I na poslu, i van njega", smatra Josifović.

Izvor: Vebsajt Novosti, 09.09.2018.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija