Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

GRAĐANI VIŠE NE MORAJU DA DONOSE IZVOD IZ LISTA NEPOKRETNOSTI PRILIKOM OVERE UGOVORA O PROMETU NEPOKRETNOSTI I POSTUPAKA RASPRAVLJANJA ZAOSTAVŠTINE KOD JAVNIH BELEŽNIKA: Za sve ostale postupke potreban list nepokretnosti i dalje se mora pribaviti u Republičkom geodetskom zavodu


Ministarstvo pravde omogućilo je da od petka 7. septembra građani ne moraju da donose izvod iz lista nepokretnosti prilikom overe ugovora o prometu nepokretnosti i postupaka raspravljanja zaostavštine kod javnih beležnika, koji imaju mogućnost da sami vrše uvid u katastar, bez obaveze da građani plaćaju taksu za to.

U saopštenju ovog ministarstva navodi se da su notari u obavezi da građanima, prilikom overe ugovora o prometu nepokretnosti, izvrše uvid u list nepokretnosti na licu mesta bez naknade, što znači da građani ne moraju sami da pribavljaju taj dokument.

Ipak, za sve ostale postupke, ukoliko je građaninu za druge svrhe potreban list nepokretnosti, i dalje ga mora pribaviti u Republičkom geodetskom zavodu (RGZ).

Uskoro, građanima neće biti potreban ni izvod iz lista nepokretnosti ni za postupke pred sudom.

Prilikom overe kupoprodajnih ugovora, jedan od neophodnih dokumenata jeste Izvod iz lista o nepokretnosti, koji su građani bili dužni da izvade u nadležnoj službi katastra nepokretnosti.

Podaci u koje vrše uvid javni beležnici ažuriraju se na tri dana, a građani i dalje, ukoliko ipak tako žele, mogu pribavljati izvod iz lista nepokretnosti na dan overe na šalterima nadležne službe katastara, dodaje se u saopštenju.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 07.09.2018.
Naslov: Redakcija