Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

RAZMATRA SE UVOĐENJE DONJEG LIMITA NAKNADE ZA PORODILJE


Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za demografiju i populacionu politiku, Slavica Đukić Dejanović, izjavila je da je Savet za populacionu politiku razmatrao mogućnost da se uvede donji limit mesečne naknade za porodilje.

Đukić Dejanović je u izjavi za današnje izdanje dnevnog lista "Politika" objasnila da je to učinjeno kako se ne bi dešavalo da neke od njih, nakon obračuna porodiljske naknade po novom Zakonu o finansijskoj podršci porodici s decom, dobijaju 900 dinara mesečno.

Trudnice koje su bile zaposlene na privremenim i povremenim poslovima, na primer, ranije nisu dobijale nikakvu naknadu za vreme porodiljskog odsustva. Ovaj zakon uveo je i za njih pravo na naknadu, a one koje su radile duže od 18 meseci na takvim poslovima imaju ista prava kao i buduće mame koje su u stalnom radnom odnosu, objasnila je ministar.

Ona je, međutim, navela da žene koje su radile kraće od tog perioda, na primer mesec ili dva, ne dobijaju ni hiljadu dinara mesečno, što jeste degradirajuće.

"O tome smo razgovarali na sednici Saveta, kojoj je predsedavala premijerka Ana Brnabić. Razmišljamo o tome da kod prvih izmena i dopuna zakona uvedemo donji limit naknade za porodilje, Ne mogu sada da kažem koliko bi to novca bilo, jer treba videti koliko budžet može da izrdži, ali će sav novac koji bude na raspolaganju biti uložen u to", ukazala je Đukić Dejanović.

 

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 07.09.2018.
Naslov: Redakcija