Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O JAVNIM NABAVKAMA: ZAKON NALAžE ODREđENE PROCEDURE KOJE SU čISTO FORMALNE, ALI NEIZVODLJIVE U PRAKSI


Pojedine lokalne samouprave sve češće proglašavaju vanrednu situaciju kako bi izbegli raspisivanje tendera, pozivajući se na hitnost. U Pančevu kažu da bez proglašenog vanredne situacije, nakon majskih poplava ne bi rešili problem sa komarcima, jer bi raspisivanje tendera predugo trajalo.

"Možda bi imali i blokadu kao u pojedinim opštinama po pitanju žalbi potencijalnih ponuđača, što je kod ovakvih stvari vrlo problematično, jer biologija ne može da čeka", ukazuje Zdenka Miljković iz Sekreterijata za zaštitu životne sredine Pančeva.

Sistem je spor i često ne zadovoljava potrebe građana, što je čest slučaj u zdravstvenim ustanovama, gde zbog obaranja tendera kod nabavke medicinskih aparata pacijenti mesecima čekaju na lečenje.

Problem je što zakon nalaže određene procedure koje su čisto formalne, ali neizvodljive u praksi, kaže pravnik Stefan Samardžić.

"Ne može se po zakonu isto nabavljati određena roba široke potrošnje i usluge profesora na fakultetu ili dobrovoljnog penzijskog osiguranja", naveo je on.

A poglavlje 23 koje moramo ispuniti kako bismo ušli u EU predviđa da su javne nabavke jedan od prioriteta u borbi protiv korupcije.

Međutim, plan borbe protiv korupcije u javnim nabavkama još nije usvojen.

Izvor: