Zastava Bosne i Hercegovine

UREDBA O UTVRĐIVANJU DRŽAVNOG PROGRAMA POMOĆI I OBNOVE OŠTEĆENIH PORODIČNIH STAMBENIH OBJEKATA U SVOJINI GRAĐANA USLED DEJSTVA JAKOG OLUJNOG VETRA, GRADA I KIŠE U TOKU JULA 2023. GODINE: Bespovratna sredstva za obnovu 11.000 stambenih objekata oštećenih u olujama


Vlada Republike Srbije donela je Uredbu o utvrđivanju državnog programa pomoći i obnove oštećenih porodičnih stambenih objekata u svojini građana usled dejstva jakog olujnog vetra, grada i kiše u toku jula 2023. godine ("Sl. glasnik RS", br. 66/2023 - dalje: Uredba).

U saopštenju se navodi da je Srbiju između 19. i 22. jula pogodilo više olujno-grmljavinskih nepogoda, praćenih jakim pljuskovima, olujnim udarima vetra na momente i orkanske jačine, kao i krupnim gradom veličine od dva do pet, lokalno i više od pet centimetara u prečniku.

Uredbom je obezbeđena bespovratna novčana pomoć za saniranje štete oko 11.000 porodičnih stambenih objekata u svojini građana, kako je do sada utvrđeno na osnovu izveštaja jedinica lokalne samouprave.

Ta Uredba stupila je na snagu i pre zakonom utvrđenog roka, kako bi se građanima čiji su objekti oštećeni u što kraćem roku pružila neophodna pomoć i obezbedili osnovni uslovi za funkcionisanje života i rada na pogođenim područjima.

Članovi Vlade usvojili su i Uredbu o utvrđivanju državnog programa pomoći i obnove porušenih porodičnih stambenih objekata u svojini građana usled dejstva jakog olujnog vetra, grada i kiše u julu 2023. godine ("Sl. glasnik RS", br. 66/2023) i njome su opredeljena sredstva za saniranje štete na deset porušenih stambenih objekata.

To su objekti koji su svrstani u šestu kategoriju oštećenja, u skladu sa Uputstvom o jedinstvenoj metodologiji za procenu štete od elementarnih nepogoda, a prema do sada preliminarno prikupljenim podacima.

Stanje elementarne nepogode zbog nevremena koje je pogodilo zemlju proglašeno je na teritoriji 28 jedinica lokalne samouprave.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Biznis, 08.08.2023.
Naslov: Redakcija