Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOG ZAKONA O UPRAVLJANJU PRIVREDNIM DRUŠTVIMA KOJA SU U VLASNIŠTVU REPUBLIKE SRBIJE: Uspostavljanje centralizovanog upravljanja privrednim društvima omogućiće kontrolu države nad svim privrednim subjektima koja su u državnom vlasništvu


Svim državnim preduzećima upravljaće jedno centralizovano telo u okviru Ministarstva privrede, predviđa se u Predlog zakona o upravljanju privrednim društvima koja su u vlasništvu Republike Srbije. O zakonskom predlogu Vlade parlament će raspravljati tokom jesenjeg zasedanja.

Uspostavljanje centralizovanog upravljanja privrednim društvima omogućiće kontrolu države nad svim privrednim subjektima koja su u državnom vlasništvu, kaže državna sekretarka u Ministarstvu finansija Slavica Savčić.

Većinom preduzeća, kako je navela, upravljaće se iz Ministarstva privrede, ali će postojati i izuzeci. Državna sekretarka tvrdi da su neosnovane kritike, iznete na javnim konsultacijama, da je cilj zakonskih izmena privatizacija javnih resursa. Savčić napominje da će privredna društva polovinom godine podnositi godišnje ciljeve ministarstvu, navoditi kako vide svoje poslovanje u narednoj godini i kako će se ponašati u tom periodu.

Novi zakon, kako dodaje, neće se primenjivati samo na državne entitete koji su zakonom definisani sa posebnim elementima.

Prema navodima državne sekretarke u Ministarstvu finansija, novi predlog zakona koji je usvojila Vlada tehnički je poboljšan ali se suštinski nije promenio u odnosu na prethodni koji je povučen iz skupštinske procedure početkom juna. Predviđeno je i da će novi propisi početi da se primenjuju 12 meseci posle usvajanja, kako bi se sprovele sve pripremne aktivnosti.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt RTV, 08.08.2023.
Naslov: Redakcija