Zastava Bosne i Hercegovine

SISTEM ZARADA U JAVNOM SEKTORU: Prve promene treba očekivati u sektoru rada, zapošljavanja i socijalne politike, a zatim u sektorima kulture i pravosuđa. U drugoj fazi novi obračun zarada i njihova bolja kontrola biće uvedeni u sektor prosvete, a nakon toga i u zdravstvo. U poslednjoj fazi projekta biće lokalne samouprave i sve to biće završeno do kraja 2023. godine


Uskoro startuje potpuno novi sistem koji će pratiti i staviti pod lupu svih 600.000 plata u javnom sektoru, kao i sve druge isplate naknada iz budžeta. Novi sistem obuhvatiće više od 10.000 korisnika državnih sredstava.

Po prvi put na jednom mestu postojaće tačna evidencija o svim isplatama radnicima iz državne kase, pa će se u sekundi dolaziti i do njihovih plata, ali i do naknada za učešće u različitim odborima koje su često i veće od same zarade.

Na projektu će direktno raditi oko 3.000 ljudi, a ceo sistem u javni sektor biće uvođen fazno. Praktično, prve promene treba očekivati u sektoru rada, zapošljavanja i socijalne politike, a zatim u sektorima kulture i pravosuđa. U drugoj fazi novi obračun zarada i njihova bolja kontrola biće uvedeni u sektor prosvete, a nakon toga i u zdravstvo.

U poslednjoj fazi projekta projekat će dobiti i lokalne samouprave i sve to biće završeno u narednih godinu i po dana odnosno do kraja 2023. godine.

Novi projekat, koji je deo dogovora sa MMF, omogućiće potpunu kontrolu zarada i praćenje zapošljavanja u javnom sektoru, bolje planiranje budžeta korisnika javnih sredstava u delu koji se odnosi na plate.

To praktično znači da će biti kontrolisani rashodi i izvršene isplate za sve zaposlene u javnom sektoru u realnom vremenu, a samim tim otklonjena je mogućnost greške u obračunima zarada pre njihove isplate, kao i sve eventualne zloupotrebe.

Plate kod više od 600.000 zaposlenih u javnom sektoru tačno su za 100 evra veće nego kod onih koji rade kod privatnika. Iznose 73.277 dinara, naspram 61.529 kolika je prosečna zarada u privatnom sektoru.

Najmanje su kod preduzetnika – njihov "prosek" je 33.358 dinara, što je gotovo polovina od zvaničnog.

Prosečna plata u javnom sektoru u Srbiji u maju ove godine bila je 65.025 dinara, dok prema najnovijim podacima Republičkog zavoda za statistiku polovina zaposlenih u Srbiji zarađuje najviše do 46.869 dinara.

Izvor: Vebsajt Blic, Suzana Lakić, 07.08.2021.
Naslov: Redakcija