Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O POREZU NA DOHODAK GRAĐANA: Nezadovoljni frilenseri traže ukidanje dugova od 2015. godine


Udruženje "Internet radnici Srbije – IRS" organizovalo je ispred Narodne skupštine Republike Srbije protesni performans pod sloganom "Borba bez podela je pobeda za svakoga", kojim su najavili nastavak borbe za ukidanje dugovanja za poreze i doprinose od 2015. godine.

Oni su izrazili nezadovoljstvo zbog usvajanja Zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak građana ("Sl. glasnik RS", br. 44/2021) i poručili da treba pronaći održivo rešenje pravnog i poreskog statusa svih internet radnika.

"Naši zahtevi su obustava naplate poreza i doprinosa od 2015. godine, kao i pravedno i održivo rešenje našeg budućeg pravnog i poreskog statusa", saopšteno je na skupu.

Predstavnici udruženja su na betonu, na platou ispred Narodne skupštine Republike Srbije, sprejevima ispisali "Borba bez podela je pobeda za svakoga".

Svi učesnici performansa nosili plastične maske koje su im potpuno prekrivale lica iz, kako su rekli, "bezbednosnih razloga".

"Mi smo internet radnici Srbije i ovim performansom najavljujemo nastavak borbe za ciljeve koje smo imali čitave godine, kojima se protivimo izmeni Zakona o poreskom dohotku građana, koja je usvojena sporazumom od strane dva udruženja frilensera i vlade", rekla je novinarima članica udruženja koja je želela da ostane anonimna.

Planirano je da se dug za period od skoro šest godina otplaćuje do 1. januara 2022. godine u mesečnim ratama, a internet radnici kažu da ne znaju šta ih čeka posle tog datuma ukoliko dugovanje ne izmire.

Vlada Republike Srbije je 21. aprila postigla dogovor sa frilenserima o naplati poreza koji podrazumeva da se obaveze po osnovu poreza i doprinosa utvrđuju rešenjem Poreske uprave koje dolazi nakon usvajanja zakona.

Narodna skupština Republike Srbije usvojila je, 28. aprila, Zakon o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak građana i Zakon o dopuni Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, koje se odnose na oporezivanje frilensera.

Izvor: Vebsajt Politika, 06.08.2021.
Naslov: Redakcija