Zastava Bosne i Hercegovine

SEKTORI KOJE VODE MINISTRI BEZ PORTFELJA U NOVOJ VLADI MOGLI BI POSTATI KANCELARIJE PRI MINISTARSTVIMA, A NEKA MINISTARSTVA ĆE MOŽDA BITI RAZDVOJENA NA DVA


Od parlamentarnih izbora 21. juna kalkuliše se ko će biti premijer, ko će koja ministarstva zadržati ili preuzeti, a velike su šanse da dve oblasti koje su vodili ministri bez portfelja budu spuštene na nivo kancelarija, nezvanično saznaje "Blic".

Takva sudbina bi, kako sada stvari stoje, mogla da zadesi demografiju i populacionu politiku,  kao i za sektori za inovacije i tehnološki razvoj.

-Ideja je da bude formirana kancelarija za demografiju i populacionu politiku, koja bi bila pripojena Ministarstvu za rad i socijalna pitanja jer je tematika kojom se bave povezana, dok bi buduća kancelarija za inovacije i tehnološki razvoj bila uz resor koji se bavi naukom i tehnologijom - navodi izvor "Blica".

Još tri ministarstva bi, kako je "Blic" pisao, mogla da dočekaju novu vladu izmenjena, odnosno podeljena na manje celine. To se pre svega odnosi na Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

Tako bi Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture moglo da bude podeljen na dva: građevinu i infrastrukturu i saobraćaj, kojem bi bile dodate i telekomunikacije.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja bi bilo podeljeno na Ministarstvo prosvete i ministarstvo za visoko obrazovanje, nauku i tehnološki razvoj.

- Glavna ideja "provetravanja" je da se sektori koji su preglomazni i koji su pokrivali više oblasti razdvoje zbog efikasnosti. Saobraćaj bi po sadašnjem sagledavanju trebalo da bude deo posebnog resora u kome bi se našle i telekomunikacije, koje su sada neprirodno vezane za turizam. Što se tiče toga da bi visoko školstvo i nauka mogli da ima svoj resor, svi koji se bave ovom temom saglasni su da bi to bio dobar potez jer je visoko školstvo duboko vezano za nauku, odnosno da pravog visokog školstva nema bez istraživačkog rada - rekao je izvor "Blica".

Izvor: Blic, 09.08.2020.
Naslov: Redakcija