Zastava Bosne i Hercegovine

SUTRA ODLUKA O NAČINU ODRŽAVANJA NASTAVE U PREDSTOJEĆOJ ŠKOLSKOJ GODINI


Premijerka Ana Brnabić najavila je da će u sutra biti saopštena konačna odluka o narednoj školskoj godini, ali da su najbliži tome da od 1. septembra đaci od prvog do petog razreda pohađaju nastavu u školama.

Brnabić je, gostujući na TV Prva, rekla da Ministarstvo prosvete radi na uputstvu i da će u ponedeljak biti održan finalni sastanak, koju će Krizni štab u utorak usvojiti.

„Najbliži smo tome da od 1. septembra đaci od prvog do petog razreda pohađaju nastavu u školama”, rekla je ona.

Nakon toga, kaže, ministar prosvete obavestiće javnost kako će izgledati nastava u predstojećoj školskoj godini.

Ukazala je da će biti izdato uputstvo za roditelje, da se sa UNICEF-om, priprema i video koji će biti emitovan na svim nacionalnim frekvencijama, a koji se tiče ponašanja đaka u školama, ali i kako roditelji da obezbede da bolesna deca ne idu u školu, kako da se to proverava, prenosi Tanjug.

Upitana za univerzitete rekla je da tu država nema toliko ingerencije zbog autonomije univerzteta.

„Trudićemo se da im budemo na usluzi, da pružimo stručnu pomoć i sve ostalo. Preporuka je sve ono što je bilo do sada, da se na fakultetima drži nastava uz obavezne mere prevencije, nošenje maski, držanje distance, stalno čišćenje i provetravanje prostorija. Koliko tu sami fakulteti rade je do autonomije univerziteta”, objasnila je ona.

Kazala je da ne postoji mnogo prostora za državu da utiče na to, osim stručne podrške koju može da pruži, i preko studentskog smeštaja i izolacije za studente koji budu zaraženi.

Kako će se organizovati nastava na fakultetima?

Prorektor za nastavu Beogradskog univerziteta Petar Bulat kaže da se trenutno razmatraju tri modela nastave na fakultetima.

Prvi je, kaže, klasična nastava, drugi hibridni model koji podrazumeva online predavanja, dok bi se vežbe odvijale na fakultetima i treći model kompletno onlajn, što je, kako je rekao, za neke discipline nemoguće.

Kako je naveo, u ovom trenutku izgleda najizvesniji hibridni model, prenosi N1.

Bulat je rekao da se fakulteti pridržavaju svih mera i da će i po ovom pitanju pratiti odluke Kriznog štaba, Ministarstva prosvete i Instituta „Batut”.

Bulat objašnjava da bi za predlog o onlajn ispitima morao da se menja zakon jer u zakonu stoji da se ispit polaže u sedištu visokoškolske ustanove, a on ne veruje da bi predlog o promeni stigao u skupštinsku proceduru pre kraja septembra.

„Za mene je pitanje kako će se ispiti održavati onlajn, jer znate i sada se povremeno javljaju pitanja korišćenja bubica i drugih nedozvoljenih sredstava na ispitima, a u onlajn okruženju to će biti lakše i ja sam zabrinut“.

Ali to nije samo naša briga, u kontaktu sa kolegama iz Evrope i kod njih postoji skepsa kad su onlajn ispiti u pitanju”, rekao je Bulat, prenosi Tanjug.

Izvor: Politika, 09.08.2020.
Naslov: Redakcija