Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PRAVILNIK O PREVENTIVNIM MERAMA ZA BEZBEDAN I ZDRAV RAD ZA SPREČAVANJE POJAVE I ŠIRENJA EPIDEMIJE ZARAZNE BOLESTI: Danas ističe rok za poslodavce da donesu plan primene mera protiv korone, inspekcija najavila kontrole


Svi poslodavci u Srbiji imaju rok da do 10. avgusta, donesu plan primene mera, u skladu sa Pravilnikom o preventivnim merama za bezbedan i zdrav rad u cilju sprečavanja pojave i širenja epidemije zarazne bolesti ("Sl. glasnik RS", br. 94/2020), a inspektori rada će potom kontrolisati firme, kažu u Inspektoratu za rad.

Pravilnik, koji je stupio na snagu 11. jula, primenjuje se na svim radnim mestima, izuzev rada na terenu i rada od kuće.

Direktor Inspektorata za rad Stevan Đurović ukazuje da postoje situacije u kojima firme koriste agencije da im urade akt procene rizika i dodaje da to zaista nije neophodno, budući da taj posao nije komplikovan. Dodaje da plan može da sprovede lice koje je u firmi zaduženo za bezbednost i zdravlje na radu, a ukoliko ga nemaju u firmi, to može da učini bilo ko od radnika i za to mu neće biti potrebno više od sat ili dva vremena.

Ističe da su u planu, odnosno tabeli, navedene mere koje su poslodavci dužni da poštuju.

Inspekcija rada će kontrolisati poslodavce, kaže Đurović i dodaje da cilj nije samo kažnjavanje i represivne mere već da se pruži pomoć i savetodavna podrška poslodavcima da što pre počnu sa primenom mera iz plana.

"U situacijama u kojima je značajno ugrožena bezbednost ljudi, inspekcija će reagovati", kaže sagovornik Tanjuga.

Dodaje da su se tokom vanrednog stanja poslodavci uglavnom pridržavali mera i poštovali ih, ali da je bilo i onih koji nisu davali takav primer.

"Gde god naiđemo na propuste ukazujemo poslodavcu da mora da poštuje mere, a ako su primeri drastičniji i svojim postupcima ugrožavaju zaposlene, podnosimo zahteve za prekršajne prijave ili rešenja o zabrani rada", kaže Đurović.

Tokom vanrednog stanja inspektori su podneli 78 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka i nekoliko rešenja o zabrani rada.

Izvor: Radio 021, 09.08.2020.
Naslov: Redakcija