Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

UREĐENJE SISTEMA PLATNIH RAZREDA: Novi sistem zarada od 1. januara 2019. godine


Najveće povećanje koeficijenta u zdravstvu imaće doktori na psihijatriji, glavne sestre u domovima zdravlja i vozači u Hitnoj pomoći, predviđa radna verzija novog sistema platnih razreda.

Predlogom novih koeficijenata znatno povećanje imaće i izabrani lekari za decu i odrasle, te stomatolozi, medicinske sestre u bolnicama i domovima zdravlja, specijalisti i sestre na intenzivnoj nezi... Njihove plate trebalo bi u proseku da budu veće za oko 10 odsto (vidi tabelu).

- Radna verzija, u kojoj se navode predlozi novih minimalnih i maksimalnih koeficijenata, pokazuje da direktori domova zdravlja, kojih u Srbiji ima ukupno 147, mogu da očekuju rast koeficijenta sa 4,06 na maksimalnih 6,69 i platu u rasponu od 92.000 do 95.000 dinara. Izabrani lekari mogu da očekuju povišice od oko 5.000 dinara, a približan rast kroz uvećanje koeficijenta predviđen je i za medicinske sestre u bolnicama i domovima zdravlja - kaže Živorad Mrkić, predsednik Novog sindikata zdravstva.

U Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu kažu da rade na uvođenju jedinstvenog sistema koeficijenata za ceo javni sektor, bez javnih preduzeća.

- Novu Uredbu ćemo imati do kraja septembra kako bi od 1. januara 2019. godine sva radna mesta bila uvedena u nov sistem. To ne znači i da će u tom momentu biti uvećane plate, već da će se javni sektor naći u sistemu, a da će se povećanje sprovesti kada se za to steknu uslovi u budžetu. Nov sistem će dovesti do transparentnijeg, pravičnog i uporedivog sistema zarada - navode u ovom Ministarstvu.

To je potvrdila i premijerka Ana Brnabić, koja je najavila da bi do kraja godine trebalo da bude usvojen zakon o uvođenju platnih razreda i da bi taj sistem trebalo da zaživi od 1. januara. Ona je rekla da Vlada sada izračunava efekte povećanja plata u javnom sektoru i ukidanje privremenog smanjenja penzija, kao i da će u fokusu ponovo biti podizanje standarda zaposlenih u zdravstvu, prosveti i bezbednosnim službama.

- Platne razrede smo skoro završili u resorima i sada idemo u razgovore sa sindikatima. Mislim da ćemo do kraja godine uspeti da uđemo u Skupštinu sa tim zakonom i da ćemo od 1. januara 2019. imati tu jako važnu reformu i uvesti platne razrede u upravu - ukazala je Brnabić.

Naglasila je da će tako svi znati kolike će biti njihove plate i da će svi imati povećanje po platnim razredima kada budu završene reforme, a biće uveden i sistem nagrađivanja.

Radna verzija novog sistema platnih razreda predvidela je i neznatna smanjenja minimalnog nivoa koeficijenata kod pojedinih grupa zaposlenih u zdravstvu. Tako je zubnim tehničarima, kojih u Srbiji ima 1.402 i čija je trenutna zarada 38.231 dinara, uz koeficijent od 2,68 predviđen minimalni koeficijent od 2,59, a maksimalni od 2,75. Takođe, doktorima medicine u sekundarnom zdravstvu predviđen je minimalni koeficijent od 4,42 i maksimalni od 4,56, a njihov trenutni koeficijent je 4,45.

Izvor: Vebsajt Blic, Suzana Lakić, 08.08.2018.
Naslov: Redakcija