Zastava Bosne i Hercegovine

PREGLED PRIORITETA OBUKE LICA IZ REZERVNOG SASTAVA ZA PERIOD 2014-2019. GODINE: Na vojne vežbe biće pozivani samo rezervisti koji su služili vojsku


Obuka i uvežbavanje rezervnog sastava biće među prioritetima Vojske Srbije u sledećih nekoliko godina. "Drugi poziv", važna komponenta odbrane zemlje, više od deceniju je bio zapostavljen. U ovom krugu obveznika, kako se procenjuje, više je od milion građana, ali će na vojne vežbe biti pozivan samo manji deo rezervista. U prvom ešelonu biće vojnici koji su dobrovoljni odlužili vojni rok, među kojima približno petinu čine i - žene.

Mesto dama u sistemu vojne obuke izazvalo je veliku društvenu polemiku u čijem je središtu inicijativa Ministarstva odbrane da podigne nivo obučenosti rezervista. Plan vojnog vrha koji je protumačen kao uvođenje vojne obaveze i za dame, izazvao je seriju ljutitih komentara žena u Srbiji.

Ministar odbrane pojašnjava, za "Novosti", da nije reč o vojnoj obuci civila, već rezervista koji su služili vojsku.

- U meri u kojoj procenimo šta su pretnje i izazovi biće predviđen i proces obuke - kaže Vulin. - Srbija decenijama nije obučila nikoga ni za jednu aktivnost, osim kroz služenje vojnog roka. Više ljudi je za vanredne situacije obučio Crveni krst nego bezbednosne strukture naše zemlje. A poplava, požara i nesreća biće više, a ne manje.

U Vojsci Srbije ukazuju da su obuka, vojna obaveza i služenje vojnog roka - različite kategorije koje se često mešaju u javnosti. U središtu poslednjih inicijativa nije služenje vojske, već neka vrsta uvođenja obuke stanovništva kroz proces obrazovanja i rad sa rezervistima.

Rezervni sastav čine vojni obveznici starosti od 19 do 60 godina života, a rezervista tokom godine u čizmama može da provede najviše 90 dana. Služenje vojnog roka u Srbiji pritom nije ukinuto, već obustavljeno, što znači da i oni koji moraju u uniformu imaju obavezu uvođenja u vojnu evidenciju i služenja u rezervnom sastavu.

Podizanje vojničke kondicije "drugog poziva" predviđena je Pregledom prioriteta obuke lica iz rezervnog sastava za period 2014-2019. godine. Ovaj vojni dokument temelj je redosleda pozivanja rezervista, saopštavanja ratnog rasporeda i odlazaka na vojne vežbe. On je skrojen prema svoti novca koji oružane snage mogu da izdvoje za obučavanje rezervnog sastava, što garantuje podmlađivanje komandnog kadra, ali i obučenost vojnika čije su specijalnosti bitne za odbranu zemlje.

Izvor: Večernje novosti, 08.08.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija