Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT ZAKONA O POSTUPKU UPISA U KATASTAR NEPOKRETNOSTI I VODOVA: Uvodi se elektronski katastar, a rok za upis prava svojine na nepokretnostima skraćuje se na 3 dana


Srbija će imati elektronski katastar koji će omogućiti brži i efikasniji upis nepokretnosti i veću pravnu sigurnost za sve građane, izjavila je pomoćnica ministra za građevinarstvo, saobraćaj i infrastrukturu Darinka Đuran.

Na javnoj raspravi o Nacrtu zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti i vodova, Đuran je rekla da je naredna reforma resornog ministarstva upis prava svojine, koji će građanima omogućiti da u roku od tri dana upišu pravo svojine u kastar.

"Krajnji cilj donošenja ovog zakona, zajedno sa implementacijom e-prostora, jeste dalje jačanje Srbije na Duing biznis listi Svetske banke", kaže Đuran.

Nacrt zakona, dodaje, koji podrazumeva prelazak sa analognog na digitalni sistem, nove informacione tehnologije i u postupanju Republičkog geodetskog zavoda, jeste zapravo samo nastavak reforme elektronske građevinske dozvole.

"On će samo da preslika elektronsku građevinsku dozvolu i celu proceduru na katastar nepokrenosti. Sledi mnogo posla koji će biti implementiran prvo u jednom prelaznom režimu, a potom od 2019. imaćemo katastar koji je digitalan, elektronski", kaže Đuran.

Nakon javne rasprave, kako navodi Đuran, Nacrt zakona biće upodobljen primedbama i sugestijama koje su se na njima čule i potom prosleđen Vladi Srbije na usvajanje.

Direktor Republičkog geodetskog zavoda Borko Drašković kaže da Nacrt zakona predviđa značajno unapređenje ažurnosti, dostupnosti, pouzdanosti i efektivnost katastra, kao i značajno smanjenje broja procedura za građane i privredu.

"To znači da pojedinac koji želi da izvrši upis nekretnine više neće morati da ide od šaltera do šaltera, već će sve svoje obaveze obaviti jednom posetom javnom beležniku. Osim toga, na efikasnost upisa prava uticaće i skraćenje rokova za postupanje katastra na samo pet radnih dana", rekao je Drašković.

Nacrt tog zakona, koji će do 10. avgusta biti u javnoj raspravi, izradila je Radna grupa sastavljena od predstavnika Republičkog geodetskog zavoda, Projekta za bolje uslove poslovanja Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID BEP) i Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

Izvor: RTV, 08.08.2017.
Naslov: Redakcija