Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAŠTITNIK GRAĐANA: MUP NI POSLE ISTEKA ZAKONOM PROPISANOG ROKA NIJE POSTUPIO PO PREPORUKAMA ZA OTKLANJANJE NEDOSTATAKA U SLUčAJU SAVAMALA


Zaštitnik građana Saša Janković saopštava da Ministarstvo unutrašnjih poslova ni posle isteka dodatnog roka nije postupilo po njegovim preporukama za otklanjanje utvrđenih nedostataka u radu tog organa u slučaju Savamala, niti je ombudsmana obavestilo o razlogu zbog koga ne može da ih izvrši, čime je prekršilo izričitu zakonom propisanu obavezu. "Kada najmoćniji organi vlasti, kao što je Ministarstvo unutrašnjih poslova, gaze zakon, to je jako loša poruka građanima da propisi ne važe podjednako za sve i da politička volja ima primat nad vladavinom prava", upozorava Janković.

Za to vreme, podseća on, ministar unutrašnjih poslova podneo je tužbu protiv urednika i novinarke nedeljnika NIN, jer su ga na naslovnoj strani označili kao najodgovornijeg za to što policija u Savamali nije radila svoj posao - štitila bezbednost građana i imovine.

Umesto da se postara da Policija pred pravdu izvede ljude pod fantomkama, njihove nalogodavce i one koji su sabotirali rad Policije te noći, ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović na sud izvodi novinare NIN i kritičku misao u Srbiji, napominje Janković i ukazuje da je to korak u potpuno pogrešnom pravcu. Zakon o Zaštitniku građana ("Sl. glasnik RS", br.79/2005 i 54/2007) u članu 31. st. 3. propisuje da je organ uprave dužan da, najkasnije u roku od 60 dana od dana dobijanja preporuke, obavesti Zaštitnika građana o tome da li je postupio po preporuci i otklonio nedostatak, odnosno da ga obavesti o razlozima zbog kojih nije postupio po preporuci. Preporuka za otklanjanje utvrđenih propusta upućena je 9. maja 2016. godine, a urgencija (koja zakonom nije obavezna) 25. jula 2016. godine, navodi se u saopštenju Zaštitnika građana.

Izvor: Izvor: Danas, 09.08.2016.
Naslov: Redakcija