Zastava Bosne i Hercegovine

AKCIONI PLAN O OTVORENOJ UPRAVI JOŠ U JAVNOJ RASPRAVI


Iako je novi Akcioni plan za sprovođenje Partnerstva za otvorenu upravu trebao biti usvojen u junu, javna rasprava o nacrtu još uvek traje. Bojana Selaković, iz iz centra za civilnog društvu kaže da su izbori svakako usporili proces, ali da rokovi nisu najvažniji, već je važno doći do mera koje su ostvarive, koje građanima donose boljitak, a iza kojih stoji i država i lokalne samouprave i civilni sektor.

Trasparentno u službi građana - najkraći je opis ciljeva Partnerstva za otvorenu upravu, a novi koraci u drugoj po redu agendi još se utvrđuju. U saradnji sa civilnim sektorom ovaj put na stolu su mere koje javnost uključuju i u proces odlučivanja i u kontrolu vlasti. Među predlozima između ostalog jesu i oni kojima se definiše kada je vlast u obavezi da po nekom pitanju organizuje javnu raspravu, i kako treba da izgleda Informator o radu lokalnih samouprava, ali i uvođenje koncepta Otvorenih podataka.

Bojana Selaković iz TACSO Resursnog centar Građanskih inicijativa najavljuje da će akcioni plan u svoju agendu prvi put uvrstiti i koncept Otvorenih podataka.

"Imamo mere koje se odnose na povećanje trasparentnosti rada državne vlasti u delu koji se odnosi na otvaranje podataka, što je jako značajna tema za Srbiju, jer tu tek činima pionirske korake i to će biti zaista važno građanima koji će se zahvaljujući nekim merama više interesovati za rad vlasti, moći će lakše da dolaze do različitih podataka", kaže Selakovićeva.

U Akcionom planu za 2016/2017. godinu mogla bi se naći i precizirane obaveze kako i kada državni organi izdaju Informatore o radu.

"Pojedini državni organi su to i do sada radili, ali ne postoji jasno definisana obaveza, niti način na koji ta vrsta podataka treba da bude predstavljenja", ističe Bojana Selaković i dodaje da će novina biti i kada je reč o građanskim budžetima, ali i javnim raspravama.

"Ima novina i kada su pitanju javne rasprave, a koje će davati preciznije informacije kako se organizuju javne rasprave, za šta sve moraju da se organizuju i na koji način, jer svi izveštaji koji su rađeni ukazuju da je tu bilo prilično teškoća i puno problema iljudi se žale da ih niko ne konsultuje", rekla je Selakovićeva.

Borivoj Dunđerski, v.d. načelnika Gradske uprave za opšte poslove Novog Sada kaže da će Novi Sad uzeti učešće u svemu tome, pogotovo kada je u pitanju otvorena uprava, jer, kako je naglasio, očekuje da grad bude dostupniji građanima u pružanju usluga, te da oni jesu servis građana i da tako treba i da se ponašaju. Dunđerski je ocenio i da je u reformi uprave za građane možda najefikasnija mera do sada bila ona kojom su nadležni državni organi preuzeli obavezu pribavljanja službenih podataka.

Iz civilnog sektora ocenili su i da Akcioni planovi i propisi ne moraju biti jedini put do uprave u službi građana, te da lokalne samouoprave imaju prostora da i bez zakonodavnih obaveza uvedu novine u svom radu..

Izvor: Vebsajt RTV, Marija Stokuća, 06.08.2016.