Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O VETERINARSTVU: Za prelazak kućnog ljubimca preko granice potrebno je da psi i mačke budu tretirani protiv endo i ektoparazita i imaju test na titar antitela koji je star najmanje tri meseca


Na graničnom prelazu uz svakog ljubimca sa kojim se putuje van Srbije vlasnik životinje je u obavezi da priloži zdravstveni sertifikat, kao i zadovoljavajući rezultat testa na titar antitela koji je star najmanje tri meseca, a načelnica Veterinarske inspekcije Uprave za veterinu Ljiljana Ivanjac upozorava da ljubimac može biti oduzet ako neko, ipak, pokuša da pređe granicu bez neophodne dokumentacije.

- Posledice su teške i bolne. Prenošenje ljubimca bez propisane dokumentacije smatra se ilegalnim transportom i može vam se dogoditi da životinja bude oduzeta, a troškove karantina u koji je smeštena nakon toga snosi vlasnik. Ako ne možete da platite karantin, pribegava se odlukama suda tih zemalja i odluka može da bude i eutanazija - rekla je Ivanjac.

Objasnila je da bi vlasnici ljubimaca trebalo da pripreme dokumenta koja sadrže jasnu, čitku vidljivu potvrdu da je pas vakcinisan protiv besnila, odnosno pasoš koji se dobija prilikom mikročipovanja psa ili mačke.

- U pasošima su navedene vakcinacije i datumi vakcinacije, a navedena je i vakcinacija protiv besnila. Po Zakonu o veterinarstvu ("Sl. glasnik RS", br. 91/2005, 30/2010, 93/2012 i 17/2019 - dr. zakon) ona je obavezna jednom godišnje. Takođe, potrebno je da psi i mačke budu tretirani protiv endo i ektoparazita. Potrebno je da imate test na titar antitela - rekla je Ljiljana Ivanjac.

Ukoliko je ljubimac u prošlosti "prošao" titar test i svake godine vakcinisan na tačno godinu dana od prethodne vakcinacije besnilom, nije potrebno ponavljati titar test, ali ukoliko nije ili prima prvu vakcinu protiv besnila, životinja može da se testira tek nakon mesec dana od vakcinacije, a sa zadovoljavajućim rezultatom titar testa da putuje tek tri meseca nakon testiranja.

Ivanjčeva tako upozorava da je potrebno da se sa pripremama za putovanje sa ljubimcem krene na vreme, kao i da se životinja redovno vakciniše protiv besnila svake godine, što je uostalom i zakonska obaveza.

- Od momenta rađenja testa titar antitela i dobijanja zadovoljavajućeg rezultata, treba da prođe tri meseca da biste uopšte mogli da razmišljate da se vašim ljubimcem otputujete u EU - rekla je Ivanjac.

Ukoliko je vlasnik propustio da ovu proceduru obavi na vreme, ona kaže da za putovanje sa ljubimcem kod "suseda" odnosno u Crnu Goru, BiH i Severnu Makedoniju titar test nije potreban.

- Sa našim susedima imamo olakšice, može se proći i samo sa pasošem životinje koji sadrži informacije o redovnom vakcinisanju protiv besnila i zaraznih bolesti, ali je pravilo da životinja ima sertifikat kao potvrdu koju izdaje ovlašćeno lice da je životinja koja putuje sa svojim vlasnikom pregledana i zdrava - objasnila je Ljiljana Ivanjac.

Kada je reč o opštim procedurama, ona kaže da građani sve odgovore mogu da dobiju na sajtu Uprave za veterinu i na brojeve telefona koji su tamo navedeni.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Izvor: Vebsajt Novosti, 08.07.2024.
Naslov: Redakcija