Zastava Bosne i Hercegovine

STRUČNO UPUTSTVO O FORMIRANJU ODELJENJA I GRUPA I O NAČINU FINANSIRANJA U OSNOVNIM I SREDNJIM ŠKOLAMA ZA ŠKOLSKU 2020/21. GODINU: Zadržavanje postojeće norme nastavnika verske nastave


 

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja saopštilo je da je, imajući u vidu nerešen radno-pravni status nastavnika verske nastave, donelo odluku da u školskoj 2020/2021. godini omogući formiranje grupa za obavezne izborne predmeta na način kako je to rađeno u prethodnim školskim godinama.

 

To znači da će se doneto Stručno uputstvo o formiranju odeljenja i grupa i o načinu finansiranja u osnovnim i srednjim školama za školsku 2020/21. godinu, primenjivati tako što će se veličina grupa za versku nastavu i građansko vaspitanje odobravati već u prvom stepenu, na nivou školskih uprava tako da se obezbedi da najveći broj ovih nastavnika zadrži postojeću normu, odnosno da se ne smanjuje broj odobrenih grupa.

 

U toku školske 2020/2021. godine biće razmotrene mogućnosti da se, nakon rešavanja radnog statusa nastavnika verske nastave, predvide dodatni modeli i prostor za njihovo angažovanje u radu škole.

 

To će biti učinjeno u okviru sistemskih projekata i novih organizacionih rešenja u vidu obogaćenog jednosmenskog rada, sa ciljem povećanja vaspitne funkcije škole.

 

Sve škole i školske uprave obaveštene su o ovoj odluci, koja će se primenjivati u finansiranju rada škola od 1. septembra ove godine, navodi se u saopštenju.

 

 

Izvor: Vebsajt Vlada, 07.07.2020.
Naslov: Redakcija