Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O NAUCI I ISTRAŽIVANJIMA: Dvojno finansiranje Istraživača – iz budžeta i preko projekata


Narodna skupština Republike Srbije usvojila je Zakon o nauci i istraživanjima ("Sl. glasnik RS", br. 49/2019) kojim se istraživačima omogućava "dvojno finansiranje" – iz budžeta i preko projekata.

Istraživači više neće zavisiti od toga da li su prošli na nekom projektu ili ne, ali će morati da pokažu rezultate.

Prema rečima ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladena Šarčevića, očekuje se izrada podzakonskih akata koji će definisati šta se očekuje kao rezultat za institucionalno finansiranje.

On je u načelnoj raspravi rekao da se od naučne zajednice očekuje da da doprinos društvu.

Šarčević je rekao da Zakon o nauci i istraživanjima zajedno sa Zakonom o Fondu za nauku Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 95/2018) stvara pravni osnov za prelazak sa isključivo projektnog finansiranja na dvojno finansiranje – institucionalno i projektno.

Ministar je precizirao da je budžet za nauku od 2015. do 2019.godine povećan za 35,8 odsto i da su se izdvajanja za nauku približila jednom procentu ukupnog republičkog budžeta.

Fond za inovacionu delatnost je u poslednje dve godine podržao 141 projekat i 264 preduzeća i podeljeno je više od 320 inovacionih vaučera, što ukupno iznosi 18,6 miliona evra.

Izvor: Vebsajt RTS, 08.07.2019.
Naslov: Redakcija