Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O IZMENI ZAKONA O NAKNADAMA ZA KORIŠĆENJE JAVNIH DOBARA: Putarina skuplja za 12 odsto


Narodna skupština Republike Srbije usvojila je Zakon o izmeni Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara ("Sl. glasnik RS", br. 49/2019) kojim se cena putarine u Srbiji povećava za 12 odsto. Prema ranijim najavama novi cenovnik bi trebalo da stupi na snagu 15. jula.

Cenu putarina Vlada je povećala kako bi mogla da se održi dalja izgradnja i održavanje puteva i delimično se postiže usklađivanje sa direktivom Evropske unije koja propisuje da putarina treba da obezbedi realne troškove održavanja i razvoja.

Putarina od Beograda do Novog Sada koštaće 235 dinara umesto dosadašnjih 210. Za deonicu od Beograda do Subotice vozači automobila platiće 627 dinara, umesto 560, a od Beograda do Niša putarina će biti oko 900 dinara (896), umesto trenutnih 800.

Oni koji kreću na letovanje u Grčku moraće za deonicu od Beograda do Preševa da izdvoje 985 dinara, umesto 880, dok će vozači koji se upute ka Bugarskoj za korišćenje autoputa do Dimitrovgrada spremiti oko 120 dinara više nego ranije, jer će putarina sa 990 dinara poskupeti na 1.108 dinara.

Ministar finansija Siniša Mali rekao je u raspravi da je 2019. godina ključna i možda najvažnija za razvoj infrastrukture u poslednjih 70 godina. Mali je ukazao da će početi radovi na izgradnji takozvanog Moravskog koridora dužine 110 kilometara kojim se povezuje Čačak, Kraljevo, Kruševac, Pojate, a koji je važan za dalji razvoj centralne Srbije, da će graditi četiri ili pet novih auto-puteva.

On je dodao da na srpskim auto-putevima ima sve više automobila, navodeći da je 2018. godine prošlo 53.700 vozila, što je za 45 odsto više nego 2014. godine. Direktor Puteva Srbije Zoran Drobnjak je više puta od Vlade tražio poskupljenje putarina. Odgovor je sve do maja ove godine bio negativan, a interesantno je kako je Drobnjak na kraju uspeo i da pridobije Vučića i dobije traženo.

Drobnjak je više puta izjavljivao da ne odustaje od poskupljenja putarine jer godišnje nedostaje 100 miliona evra za održavanje puteva.

Izvor: Vebsajt Blic, 08.07.2019.
Naslov: Redakcija