Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O AKREDITACIJI: Ograničavanje postupka akreditacije na šest, plus tri meseca


Pomoćnik ministra privrede u Vladi Republike Srbije Aleksandar Starčević izjavio je, nakon javne rasprave o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o akreditaciji da će najvažnija izmena tog zakona biti ograničavanje postupka na šest, plus tri meseca.

Starčević je istovremeno podsetio na to da je postupak akreditacije do sada trajao u proseku od šest do osam meseci, a ponekad i godinu dana.

Po sadašnjem Zakonu o akreditaciji ("Sl. glasnik RS", br. 73/2010), kako je dodao, rok za to nije ograničen, što je privredi onemogućavalo da planira poslovne aktivnosti i učestvuje na tenderima za javne nabavke, jer se na nekima traže uslovi iz prijave za akreditaciju.

Prema njegovim rečima, akreditacije su vezane pre svega za tehničke oblasti, ali i za hranu i zaštitu životne sredine.

Sve pomenute izmene i dopune napravljene su tako da su korištena rešenja i najbolja praksa EU, naglasio je pomoćnik ministra, dodavši da su izmene Zakona bile neophodne zbog Poglavlja 1 u pregovorima Srbije za pristupanje EU.

Nacrt je, kako je naglasio, poslat Evropskoj komisiji na usaglašavanje, a izveštaj o izmenama i dopunama trebalo bi da stigne do septembra, pri čemu se očekuje da izmene i dopune Zakona o akreditaciji budu usvojene na jesenjem zasedanju Narodne skupštine Republike Srbije.

Izvor: Vebsajt Vlade, 06.07.2018.
Naslov: Redakcija