Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O TURIZMU: Strože mere za osnivanje i licenciranje turističkih agencija. Biće formirane "crne" i "bele" liste turističkih agencija


Onaj ko bude želeo da otvori turističku agenciju, uskoro će morati dobro da se zamisli, jer država planira da uvede rigorozne mere za njihovo osnivanje, ali i obaveze kada je reč o njihovom licenciranju, kaže ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Osim toga, biće formirane i "crne" i "bele" liste turističkih agencija, pa će putnici imati više informacija o onima sa kojima sklapaju ugovore o putovanju. Sve to, najavljuje ministar, obezbediće Nacrt zakona o turizmu.

- To bi značilo da će putnici na sajtu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija moći da vide koju vrstu licence agencija ima, da li je bilo ranije primedbi turista na njihov rad, da li su podnošene prijave - naveo je on.

Kako je kazao, biće uvedene tri kategorije licenciranja kako bi se zaštitile i male agencije koje dobro rade, ali pre svega zaštitili putnici.

- Zabranićemo subagentima da se kod njih uplaćuju sredstva, već mora novac direktno da se uplati organizatorima putovanja. U Subotici je čovek pokupio 50.000 evra i otišao - rekao je Ljajić.

On je pojasnio da će biti uvedene A, B i C licence, a to podrazumeva da agencija koja ima A licencu mora da plati 500.000 evra polisu osiguranja i 50.000 depozit, za polisu B - 400.000 evra osiguranja i 25.000 evra depoozit i za polisu C - 300.000 evra polisa osiguranja i 15.000 evra depozit.

- To je pokušaj da nađemo kompromis. Velike agencije su predlagale veći depozit, čak da uvedemo i bankarske garancije. Međutim, tada bi ostalo 10 agencija i poskupeli bi aranžmani. Moramo da uzmemo u obzir i male i one najveće, ali da probamo da zaštitimo putnika - naglasio je Ljajić.

On je dodao da problem sa turističkim agencijama imaju i druge države, i da je u EU od 1. jula stupila na snagu nova uredba namenjena zaštiti potrošača, putnika i turista.

- Do sada smo imali zakon koji je sa evropskim standardima. Ovo što se dešava kod nas dešava se u Švajcarskoj, Norveškoj, Nemačkoj, ali je tamo osiguranje bolje, efikasnije i brže reaguje - naglasio je on.

Ljajić smatra da nije normalno da Srbija ima 560 agencija i toliko subagenata.

- Nije normalno da svako ko nema šta da radi osnuje agenciju i sada funkcioniše kako-tako, dok ne dođe do prevare - ističe on.

Izvor: Vebsajt Blic, 06.07.2018.
Naslov: Redakcija