Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O RATNIM MEMORIJALIMA: Zakon nalaže popis i evidenciju svih memorijala, bez obzira na to da li su oni u nadležnosti lokalne samouprave, pokrajine ili ministarstava odbrane i spoljnih poslova. Svi oni moraju da planiraju sredstva za njihovo održavanje u svojim budžetima, a ukoliko to ne rade, predviđene su kazne od 100.000 do dva miliona dinara


Spomen-ploča Aćif-efendiji u Novom Pazaru i Oslobodilačkoj vojsci Preševa, Bujanovca i Medveđe u Preševu biće uklonjeni najverovatnije već na jesen. Istu budćnost doživeće i sva ostala obeležja u Srbiji posvećena osvajačima, ratnim zločincima i teroristima. Više neće biti prihvaćena nijedna inicijativa koja vređa verska i nacionalna osećanja, istorijske tekovine, veliča fašističke i separatističke ideje i o njima neće odlučivati pojedinci, već država.

Spisak spomenika nedostojnim ličnostima je podugačak, a najveći broj njih se nalazi na jugu Srbije i Vojvodini.

Svi oni biće na dnevnom redu Saveta za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova čije osnivanje se očekuje najkasnije sredinom avgusta, a u skladu sa nedavno donetim Zakonom o ratnim memorijalima ("Sl. glasnik RS", br. 50/2018 - dalje: Zakon).

- Savet će odlučivati o uslovima za podizanje novih i uklanjanje starih ratnih vojnih memorijala - kaže Negovan Stanković, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. - Članovi ovog tela su najstručniji ljudi iz ove oblasti i to jedan profesor istorije koga predlažu univerziteti, predstavnik SANU, predstavnik Zavoda za zaštitu spomenika kulture i četiri člana državne uprave, odnosno ministarstava za rad, odbranu i spoljne poslove.

Veliki broj neprimerenih spomen-obeležja podignut je uz saglasnost lokalnih čelnika i često uz strane donacije.

- Članovi Saveta davaće sada saglasnost na zahtev o podizanju memorijala vodeći računa o tome kako on izgleda, šta na njemu piše, o dimenzijama, o tome da li takva ličnost zaslužuje obeležje - kaže Stanković. - Na kraju mišljenje Saveta moraće da parafira i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Kako Stanković naglašava, novi propis nalaže i obavezu popisa i evidencije svih memorijala, bez obzira na to da li su oni u nadležnosti lokalne samouprave, pokrajine ili ministarstava odbrane i spoljnih poslova. Svi oni moraju da planiraju sredstva za njihovo održavanje u svojim budžetima, a ukoliko to ne rade, Zakon nalaže kazne od 100.000 do dva miliona dinara.

- Većina spomenika u nadležnosti lokalnih samouprava se danas solidno održava, mada ima i onih koji ne žele da ulažu sredstva u ovaj posao - ističe državni sekretar. - Zakonom je predviđeno da redovno održavanje spomen-obeležja pada na teret lokalne samouprave, što je i po novom Zakonu. Poslednjih godina dešavalo se da su pojedini spomenici trpeli velike štete usled udaljenosti od naseljenih mesta, svoje veličine i prostranosti ili jednostavno usled zanemarivanja.

Za redovno održavanje oko 6.000 ratnih memorijala godišnje se iz državnog budžeta izdvaja 50 miliona dinara, od čega je 40 za domaće i 10 za one u inostranstvu. Kada su potrebna veća ulaganja, raspisuju se javni pozivi kao što je nedavno urađeno za renoviranje srpskih vojničkih groblja u Solunu (Zejtinlik) i u Sofiji. Zasad loša politička situacija još uvek ne dozvoljava brigu o obeležjima iz Prvog svetskog rata na teritoriji Albanije.

Izvor: Vebsajt Novosti, J. Ž. Skenderija, 06.07.2018.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija