Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O TRANSFUZIJSKOJ MEDICINI: Dobrovoljni davaoci krvi nezadovoljni zbog novih pravila, koja propisuju centralizaciju sistema davalaštva u samo četiri regionalna centra


Načelnica Službe za transfuziju krvi Užice Radmila Smiljanić ekspresno je smenjena s funkcije, pošto se javno suprotstavila centralizaciji transfuzioloških službi, kako to predviđa novi Zakon o transfuzijskoj medicini ("Sl. glasnik RS", br. 40/2017 i 113/2017 - dr. zakon - dalje: Zakon), koji praktično ukida dosadašnjih 47 centara za prikupljanje krvi i sav posao prikupljanja prebacuje u četiri centra - Beograd, Niš, Kragujevac i Novi Sad.

Načelnica Smiljanić nije želela da govori o svojoj smeni, a dobrovoljni davaoci iz Užica tvrde da i sami trpe pritiske zbog protivljenja novom Zakonu.

I ne samo u Užice, širom Srbije su dobrovoljni davaoci krvi, kojih je u našoj zemlji hronično nedovoljno, ogorčeni zbog novih pravila Zakona, koja propisuju centralizaciju sistema davalaštva u samo četiri regionalna centra.

- Namera je države da se udruženja davalaca krvi ugase i da njihov posao preuzme Crveni krst Srbije, koji ni sada, zajedno sa našim udruženjima, nema dovoljno kapaciteta da se izbori s nestašicom krvi. To obesmišljava ulogu nas kao udruženja. Nismo više u mogućnosti da članovima obezbedimo ono što smo im obećali, a to je krv onda kada im je potrebna, i zbog toga sam pokrenuo procedure za gašenje našeg udruženja. Plašim se da će se isto dogoditi i sa ostalim udruženjima davalaca - upozorio je za Kurir Radovan Janjić, predsednik društva dobrovoljnih davalaca Kap po kap iz Užica.

On upozorava da su zbog cele ove situacije davaoci duboko razočarani i najavljuje bojkot davanja krvi.

- Mi jesmo za uvođenje standarda EU, ali je problem što je neko smislio da u Srbiji ima samo pet centara za prikupljanje krvi, dok ih u zemljama manjim od nas, poput Hrvatske, ima osam, a u Sloveniji sedam. Transfuziološka služba u Užicu, koja prikuplja i snabdeva krvlju 320.000 stanovnika našeg okruga, decenijama unazad nikada nije imala problema sa nestašicom krvi i viškove je slala u Beograd. Sada je gase, a od nas traže da svu krv dajemo Beogradu, centar u Kragujevcu još nije ni formiran, da bi oni tamo u Institutu za transfuziju krvi Srbije prikrili svoj nerad zbog koga uvek imaju manjak krvi - ogorčen je Janjić, koji se pita i šta će biti ako se kraj Užica desi neka velika nesreća i hitno budu potrebne neplanirane dodatne količine krvi.

- Zar da ljudi umiru u bolnici dok krv ne stigne iz Beograda ili drugog regionalnog centra. Užice je jedno od pet kardiohiruških centara u zemlji i to neće moći da funkcioniše bez lokalnih dobrovoljnih davaoca - upozorava Janjić.

Podsetimo, prema Zakonu, čija primena počinje 1. januara 2019. godine, krv će prikupljati, testirati, procesirati i distribuirati pet ovlašćenih institucija - Institut za transfuziju krvi Srbije, kao najveća ustanova ovog tipa u zemlji, pokrajinski zavod u Novom Sadu, Zavod za transfuziju krvi u Nišu i zavod u Kragujevcu, koji je u fazi osnivanja, kao i Institut za transfuziologiju VMA. Pored ovih centara, krv će prikupljati i Crveni krst Srbije u organizovanim akcijama na terenu, kao što su dosad to radila udruženja dobrovoljnih davaoca.

Gordana Antuljeskov, zadužena za saradnju s medijima u Institutu za transfuziju krvi Srbije, odbila je da komentariše razloge za nezadovoljstvo dobrovoljnih davalaca, ali ističe da je ta institucija veoma zadovoljna novim Zakonom.

 - Zakon je dobar, moderan i perspektivan, doneće mnogo benefita za sve građane Srbije, a ne samo za one u Beogradu. Zakon je bio na javnoj raspravi i svi koji imali primedbe mogli su tada da ih predstave - zaključila je Antuljeskova.

Izvor: Vebsajt Kurir, Sanja Đorđević, 09.07.2018.
Naslov: Redakcija