Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PRAVILNIK O TEHNIČKOM PREGLEDU VOZILA: Kontrola automobila je detaljnija i skuplja, traje pola sata, a radnik će fotografisati vozilo kao dokaz da je ispitano. Na svakoj fotografiji videće se datum, vreme i čitljive registarske oznake, a na jednoj i kontrolor


Novi Pravilnik o tehničkom pregledu vozila ("Sl. glasnik RS", br. 31/2018 - dalje: Pravilnik) u primeni je od 5. jula 2018. godine, a pregledi automobila biće znatno rigorozniji, skuplji, detaljniji i trajaće duže. Tehnički pregled putničkih automobila po novom Pravilniku obavljaće se pola sata, tokom kojih će kontrolori morati da naprave pet fotografija – prednje, zadnje, leve i desne strane vozila i brzinomera.

Takođe, na svakoj slici moraće da postoje datum i vreme i čitljive registarske oznake, dok se na jednoj fotografiji mora videti i kontrolor.

U policiji ovim žele da stanu na put fingiranju pregleda. Novina je da će se identifikovati broj šasije, broj motora i kubikaža. Neće se tolerisati neispravni uređaji za zaustavljanje, za upravljanje, dubinska korozija, oštećeni pneumatici, neispravni svetlosnosignalni uređaji...

Meriće se i emisija izduvnih gasova. Svako će morati da zadovolji bar onu koju fabrički ima to vozilo.

Novina je i da će nakon izvršenog pregleda vlasnik, ako je vozilo ispravno, dobiti potvrdu o tehničkoj ispravnosti ili registracioni list, a ako je vozilo neispravno dobiće izveštaj o utvrđenom stanju u kome će biti navedene sve neispravnosti. U tom slučaju vlasniku vozila daje se rok od tri dana da uradi sve popravke. Auto-kuće koje obavljaju tehničke preglede dobile su od MUP-a Srbije instrukcije o tome šta će se tolerisati, a šta ne, a očekuje se i da stigne jedinstveni cenovnik tehničkog pregleda.

U prva dva meseca primene novog Pravilnika saobraćajna policija će svoje inspektore, a ima ih više od 100, slati na linije tehničkog pregleda kako bi otklonili sve nejasnoće i radnicima i građanima. Posle perioda prilagođavanja, saobraćajna policija započeće rigoroznu kontrolu.

Kada je 5. maja usvojen ovaj Pravilnik, u njemu je bila i stavka da će automobili stariji od 15 godina morati dva puta godišnje na tehnički pregled. Međutim, nakon nezadovoljstva građana i kritike stručne javnosti, nadležni su odustali od ove mere.

Izvor: Vebsajt Politika, Aleksandar Bojović, 05.07.2018.
Naslov: Redakcija