Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O RODNOJ RAVNOPRAVNOSTI: Predviđeno povećanje kvota žena u svim organima javne vlasti sa 30 na 40 odsto. Uvodi sevobaveza poslodavca da kontinuirano vodi računa o jednakom tretmanu muškaraca i žena


Imate li decu, da li planirate da se udajete, koliko ste spremni da žrtvujete privatan život zarad posla, pitanja su na koja će poslodavci ubuduće morati da zaborave. Ako se i usude da ih postave na intervjuu za posao, rizikovaće da plate kaznu od 50.000 dinara.

To predviđa Nacrt zakona o rodnoj ravnopravnosti. Javna rasprava o ovom zakonu je završena i očekuje se da do kraja godine bude i usvojen.

- Predviđene su dve ključne izmene - povećanje kvota žena u svim organima javne vlasti sa 30 na 40 odsto, što će uticati na bolji kvalitet odlučivanja. Druga važna izmena je što se eksplicitno uvodi obaveza poslodavca da kontinuirano vodi računa o jednakom tretmanu muškaraca i žena, počev od prvog dana zapošljavanja, kao i o ravnopravnom usavršavanju i napredovanju zaposlenih - istakla je Brankica Jovanović, poverenica za zaštitu ravnopravnosti.

Izvor: Vebsajt Srbija Danas, 07.07.2018.
Naslov: Redakcija