Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O SPREČAVANJU NASILJA U PORODICI: Zakonom je propisano da se grupa za koordinaciju, koju čine tužilaštvo, Centar za socijalni rad i policija, sastaje na 15 dana


Od početka 2017. godine ubijeno je 18 žena koje su bile žrtve porodičnog nasilja. Poslednji slučaj kada je suprug ubio majku pred očima troje dece u Centru za socijalni rad na Novom Beogradu - otvorio je stara pitanja. Da li je incident mogao biti sprečen?

Dok nadležni ili ćute ili prebacuju odgovornost sa jednih na druge, organizacije za zaštitu prava žena ukazuju na to da se pokazalo da se novi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici ("Sl. glasnik RS", br. 94/2016) ne primenjuje.

Kontrolisano viđanje otelo se kontroli. Tragedija je otvorila pitanje da li je novi Zakon, koji se primenjuje od 1. juna 2017. godine, već pao u praksi. Ko je zakazao?

"Ako novi Zakon propisuje grupu za koordinaciju koja se sastaje na 15 dana i tu grupu čine tužilaštvo, Centar za socijalni rad i policija - onda je jasno ko je odgovoran - tužilaštvo, Centar za socijalni rad i policija. Policija je morala da dođe sa informacijom da postoji slučaj koji je ozbiljnog bezbednosnog rizika", izjavila je Bobana Macanović iz Autnomnog ženskog centra.

U policiji zvanično ćute, nezvanično kažu - uradili smo sve. U Centru za socijalni rad svaljuju krivicu na sud koji je odredio meru kontrolisanog viđanja, u Društvu sudija tvrde - odluka je doneta u skladu sa preporukom centra. Nezamislivo je - dodaju - da baš svaki od skoro 5.000 prijavljenih slučajeva porodičnog nasilja godišnje u Srbiji prođe bez kobnog epiloga.

"Hoću da kažem da čak i u najboljim okolnostima nasilja se dešavaju u bilo kojoj državi na svetu, tako da nekada čak i da su sve okolnosti pripremljene da spreče nasilje, nasilje može da se desi. Čak i da je taj čovek bio lišen roditeljskog prava, da mu je bilo zabranjeno da viđa dete, kako možemo da znamo da ih ne bi pratio našao na ulici i ubio", izjavila je predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević.

Ključ je u komunikaciji nadležnih - izričiti su u Autonomnom ženskom centru i dodaju: očigledno je da tužilaštvo, policija i centri za socijalni rad ne igraju timski.

"I mi opet imamo istu situaciju zbog koje je i donet novi Zakon, a to je igranje ping ponga, nismo mi nego oni, nisu oni nego oni", rekla je Bobana Macanović.

A kako na najnoviji incident reaguju u Ministarstvu za socijalna pitanja? Po starom. Iz tog resora poručuju: pokrenuli smo postupak nadzora Centra za socijalni rad u konkretnom slučaju i garantujemo da će svi odgovorni za eventualne propuste biti sankcionisani.

Izvor: Vebsajt N1, Adam Santovac, 07.07.2017.
Naslov: Redakcija