Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PROŠIRENJE NADLEŽNOSTI NOTARA: Javnobeležnička komora podneće predlog Ministarstvu pravde da preuzme sporazumne raskide brakova. Notari bi zadržali sva postojeća zakonodavna rešenja koja se odnose na ove postupke, i oni bi bili istovetni kao u sudu. Beležnici bi se bavili isključivo sporazumnim razvodima, dok bi oni u kojima postoji spor ostali u nadležnosti pravosuđa


Notari u Srbiji uskoro će imati pune ruke posla ukoliko država izađe u susret njihovom zahtevu da preuzmu sporazumne razvode brakova. Više od polovine svih razvedenih brakova u zemlji (53,8 odsto) prekine se dogovorom. Osim što će se građani razvoditi brže, korist će imati i sudovi, jer će se rasteretiti velikog dela obaveza, kažu beležnici.

Kako potvrđuje prvi čovek Javnobeležničke komore Miodrag Đukanović, beležnici će inicijativu da preuzmu od sudova ovaj deo posla uputiti Ministarstvu pravde.

- Javno beležništvo teži da proširi nadležnost, a jedan od pravaca je dobijanje preostalih vanparničnih postupaka. U okviru bračnog i porodičnog prava, to bi bili sporazumni razvodi. Komora će pokrenuti inicijativu kod Ministarstva pravde da i te nadležnosti pređu u ruke beležnika. Za to je neophodna izmena pozitivnog zakonodavstva, čiji predlagač može biti samo Ministarstvo - kaže Đukanović.

Notari bi, prema njegovim rečima, zadržali sva postojeća zakonodavna rešenja koja se odnose na ove postupke, i oni bi bili istovetni kao u sudu. Beležnici bi se bavili isključivo sporazumnim razvodima, dok bi oni u kojima postoji spor ostali u nadležnosti pravosuđa.

- Na taj način bi sudovi bili dodatno rasterećeni, a korist bi imali i građani, jer bi postupak mogli da završe u kraćem roku nego što je sada slučaj - kaže prvi čovek JKS.

Prema rečima Ide Nikitović, portparola najvećeg suda u zemlji - Prvog osnovnog u Beogradu, sporazumni razvodi obično traju od jednog do tri meseca. Kada u braku ima dece, predmet se šalje centru za socijalni rad, koji daje mišljenje o dogovoru roditelja o tome kome će biti poverena deca i koliko često će viđati drugog roditelja. Centar ima rok od 60 dana da odgovori, pa onda ceo postupak može da traje do šest meseci.

S obzirom na to da beležnika u zemlji ima više nego članova sudskih veća koji se bave razvodima, može se očekivati da kod notara neće morati da se čeka čak ni dva meseca da bi par došao na red. Biće to "instant" razvodi.

Prošle godine u Srbiji je ukupno razvedeno 9.046 brakova, od čega 4.863 sporazumom. Beograđanin N.P. jedan je od onih koji je sve završio za dva meseca - od momenta kada su on i supruga podneli zahtev za razvod, pa dok nisu skinuli burme.

- Imali smo samo jedno ročište, koje je trajalo desetak minuta. Pošto smo se odrekli prava na žalbu, odluka je odmah postala pravosnažna. Pre nas jedan par je ostao sat i po, umesto predviđenih 30 minuta. Izašli su namrgođeni, svako sa svojim advokatom - kaže ovaj Beograđanin.

On i bivša supruga skinuli su sa interneta formular i po njemu napisali svoj predlog za razvod. Naveli su da nemaju imovinu stečenu u braku koju treba deliti, a pre toga su sami podelili kućne aparate, krevete, posteljinu... Pošto nemaju decu, centar za socijalni rad se nije uključio u postupak.

Sudska taksa za razvod braka, bez obzira na to da li je u pitanju sporazum ili tužba, košta 2.660 dinara za inicijalni predlog, plus isto toliko za odluku. Dakle, ukupno 5.320 dinara. Kod razvoda na osnovu tužbe, stranke moraju da plaćaju i advokata, a u pojedinim slučajevima i veštačenje.

Prema podacima Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu, u 2016. godini bilo je ukupno 26.851 dete čiji se roditelji spore u vezi sa vršenjem roditeljskog prava i prema kojima je centar za socijalni rad sprovodio postupke. U proseku, samo kod 14 odsto dece roditelji se nagode, sporazumeju o vršenju roditeljskog prava ili pomire, kažu u RZSZ.

Izvor: Vebsajt Novosti, V. Crnjanski Spasojević, 06.07.2017.
Naslov: Redakcija