Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

USTAV RS: Akcionom planom za Poglavlje 23 Srbija se obavezala da će do kraja 2017. godine menjati Ustav, u vezi sa načinom biranja sudija i tužilaca, kao i članova VSS i DVT, koje bira Narodna skupština RS


Ustavne promene u oblasti pravosuđa neophodne su kako bi se otklonili politički uticaji na nosioce pravosudnih funkcija, ali praksa dovodi u sumnju spremnost izvršne vlasti na takve promene, ocene su sa skupa posvećenog odnosu pravosuđa sa ostalim granama vlasti.

Zamenik predsednika Državnog veća tužilaca (DVT) Goran Ilić izrazio je sumnju u spremnost Srbije da u ovom trenutku pristupi tako važnom koraku kao što su ustavne promene, predviđene Akcionim planom za Poglavlje 23.

Prema njegovim rečima, praksa pokazuje da izvršna vlast nije spremna da "digne ruke" od uticaja na nosioce pravosudnih funkcija i kao primer naveo izbor javnih tužilaca, kada je DVT predložio 50 kandidata, od kojih većina nije izabrana.

On je rekao da iako dođe do promena Ustava Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 98/2006) koji se tiču izbora sudija i tužilaca, ne znači da "personalnim sastavom" članova tih tela neće moći da se osigura neki politički uticaj.

"Ne smatram da treba ući u promene po svaku cenu. Za to je neophodna spremnost svih aktera, a da li postoji spremnost izvršne vlasti da se odrekne uticaja na pravosuđe, procenite", istakao je Ilić obraćajući se sudijama, tužiocima predstavnicima Ministarstva pravde, Narodne skupštine Republike Srbije i nezavisnih tela.

Šef Misije OEBS u Srbiji Andrea Oricio izjavio je da Ustav ne daje potpunu nezavisnost i samostalnost sudija i tužilaca, zbog toga što članove Visokog saveta sudstva (VSS) i DVT-a bira Narodna skupština Republike Srbije.

"Potrebno je eliminisati bilo kakav uticaj zakonodavne i izvršne vlasti na sudsku, a to se ne može uraditi bez ustavnih promena", istakao je Oricio i dodao da promene moraju da budu rezultat ekspertskog rada i javne rasprave.

On je pozdravio odluku Vlade Republike Srbije da započne ustavne promene, prema preporukama Venecijanske komisije.

Po Akcionom planu za Poglavlje 23, Srbija se obavezala da će do kraja 2017. godine menjati Ustav u vezi sa načinom biranja sudija i tužilaca, kao i članova VSS i DVT, koje bira parlament.

Izvor: Vebsajt N1, 05.07.2017.
Naslov: Redakcija