Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ADVOKATSKE KOMORE BEOGRADA I VOJVODINE: Između starih i novih rukovodstava vodi se prevlast oko sredstava na računima. Stav Ministarstva pravde je da je Advokatska komora Srbije nadležna da kontroliše pravilnost i zakonitost rada regionalnih komora


Glavna bitka među advokatima trenutno se vodi oko sredstava na računu. Vladimir Gajić, izabran za predsednika Advokatske komore Beograda, na sednici 10. juna, podneo je tužbu Privrednom sudu protiv Poštanske štedionice zbog blokade računa AKB i tražio privremenu meru odblokiranja i pristup novcu. Na ovo je odmah reagovao Jugoslav Tintor, izabran za predsednika iste komore mesec dana ranije.

- Podneo sam sudu dokumentaciju i podnesak iz kojih se vidi da Gajić nije predsednik AKB i da kao neovlašćeno lice za zastupanje AKB traži pristup računu. Zanimljivo je da je predmet istog dana čim je stigao dodeljen u rad sudiji Maji Živković, supruzi advokata Đure Živkovića, Gajićevog prijatelja i delegata sa njegove lobi liste. Tražili smo da se gospođa Živković sama izuzme iz ovog slučaja. -

Tintor se sreo i sa predsednikom Privrednog suda, koga je takođe obavestio o celoj situaciji. Time se priča sa beogradskom Advokatskom komorom dodatno zakomplikovala. Gajić, koji je u četvrtak bio nedostupan, samo dva dana ranije obavestio je medije da će podneti krivične prijave protiv čelnika Poštanske štedionice jer su nezakonito blokirali novac AKB. Tako sada ni Gajićevo, ni Tintorovo krilo nema pristup računu i sa njega ne može da diže novac.

Međutim, može da ih uplaćuje. Kako Tintor kaže, svi pripravnici i advokati koji se upisuju u imenik, članarine uplaćuju upravo na ovaj račun u Poštanskoj štedionici.

- Cilj nam je da nesmetano vršimo javna ovlašćenja. Svesni smo da kriza u AKB sa dva rukovodstva blokira advokaturu i zato sam Gajiću predložio treće izbore, u septembru. Gajić je odbio - kaže Tintor.

Nepodnošljivo stanje u beogradskoj advokaturi odražava se i na celokupnu srpsku advokaturu, jer Gajićevo krilo osporava i delegate i članove UO iz Tintorovih redova, izabranih u AKS. Međutim, stav Ministarstva pravde je da je jedina Advokatska komora Srbije (AKS) nadležna, po statutu Komore, da kontroliše pravilnost i zakonitost rada regionalnih komora.

- Budući da se Gajić bunio zato što mu ne stiže pošta, Pošta se obratila Ministarstvu pravde sa pitanjem ko je predsednik AKB - kaže Dragoljub Đorđević, predsednik Komore Srbije. - Ministarstvo je odgovorilo da je AKS nadležna za kontrolu rada regionalnih komora, a AKS je zauzela stav da je sednica na kojoj je Tintor izabran za predsednika legalna i legitimna, jer ju je zakazala Skupština koju je, u aprilu, sazvao tadašnji predsednik AKB Slobodan Šoškić.

I u Komori Vojvodine je situacija zategnuta, jer doskorašnji predsednik Srđan Sikimić osporava legalitet skupštine koja ga je smenila i izabrala Vladimira Beljanskog. On je podneo tužbe i krivične prijave protiv novog rukovodstva AKV, a dužnost je odbio da preda, mada je novo rukovodstvo u prostorijama komore i ima pristup pečatu.

- Događaji u Beogradu i Vojvodini delo su iste ekipe, koja nelegalno vodi AKS, nelegalno je izabrala Tintora na falš izborima, i isto to uradila u Novom Sadu sa Beljanskim. Kao što je Tintor pajserom ušao u AKB, tako je i Beljanski ušao u AKV. Neko pokušava da se dokopa 1,5 miliona evra na računu AKB i dva miliona evra na računu AKV. Uz to, ima umešanosti i NVO, a krajnji cilj je nezakonito priznanje komore Kosova - tvrdi Sikimić.

Beljanski tvrdi da je situacija u AKV ipak normalna:

- Komora radi nesmetano, novo rukovodstvo je izabrano na legalan i legitiman način, već smo imali upis novih pripravnika, u petak ćemo imati upis novih advokata. Priča o problemima je prošlost i vezana je za staro rukovodstvo kome je istekao mandat još 18. januara, a oni su odbijali da se povuku. AKV se neće mešati u odnose u AKB. -

Izvor: Vebsajt Novosti, V. Crnjanski Spasojević, 07.07.2017.
Naslov: Redakcija