Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ODRŽANA JAVNA RASPRAVA "ŠTA DONOSI JUNKEROV INVESTICIONI PLAN": SRBIJA MOžE DA RAčUNA NA NOVAC IZ JUNKEROVOG PLANA ZA KROS-BORDER PROJEKTE KOJI SU OD ZAJEDNIčKOG INTERESA ZA EU I SRBIJU


Srbija kao zemlja kandidat moći će da aplicira za novac za investicije u okviru plana predsednika Evropske komisije Žan Klod Junkera koji će biti potpisan 22. jula 2015. godine, rečeno je na javnoj raspravi "Šta donosi Junkerov investicioni plan".

Šef Kancelarije Evropske investicione banke u Srbiji, Andreas Bejkos, rekao je da će plan biti potpisan 22. jula i od tada može da bude operativan.

Prema njegovim rečima, za sredstva za investicije iz ovog plana može da konkuriše i Srbija, ali ako je reč o kros-border projektima koji su od zajedničkog interesa za EU i Srbiju.

Plan koji je predložio Junker viđen je kao novo rešenje za podizanje evropske privrede, a nade se polažu u Evropski fond za strateške investicije koji će skupiti 21 milijardu evra, rekla je Ivana Lazarević iz Evropskog pokreta u Srbiji.

Procenjeno je, objašnjava ona, da će taj novac da doprinese da se ostvari nivo investicija od 315 milijardi evra, a sredstva su namenjena za strateške investicije u mala i srednja preduzeća.

Šef Sektora za evropske integracije Delegacije Evropske unije u Beogradu, Frejk
Janmat, izjavio je da bi Srbija mogla dobiti sredstva iz Evropskog fonda za strateške investicije, ali da bi, kao i ostali kandidati za članstvo u Uniji, trebalo da se
koncentriše na sredstva iz fondova EU koja joj već stoje na raspolaganju.

"Za ta sredstva ne treba da se nadmeću sa 28 članica EU. Važno je da zemlje kandidati iskoriste te mogućnosti, namenjene samo njima" - naveo je Janmat.

Previđeno je da se Junkerov plan sprovodi do 2017. godine, na tri nivoa:

 - investiranje bez stvaranja većeg javnog duga,

- podrška projektima i investicijama u ključnim sektorima poput infrastrukture, obrazovanja, istraživanja, inovacija i

- otklanjanje prepreka investicijama, pre svega preobimne birokratije.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 09.07.2015.