Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

MINISTARSTVO PRIVREDE: ANALIZA POSLOVANJA JAVNIH PREDUZEćA POKAZUJE REZULTATE BOLJE OD PLANIRANIH


Javna preduzeća u prvom kvartalu 2015. godine ostvarila su poslovni rezultat bolji od planiranog, pokazala je analiza poslovanja javnih preduzeća Ministarstva privrede.

Javna preduzeća koja su ostvarila poslovne pokazatelje bolje od planiranih su JP Elektromreža Srbije, JP Pošta Srbije, JP Jugoimport - SDPR i JP Skijališta Srbije, dok su Železnice imale za sedam odsto manji gubitak od planiranog.

"Broj zaposlenih je manji za tri odsto od broja koji je planiran programima poslovanja, dok su sredstva za isplatu zarada manja za devet odsto", istaknuto je u saopštenju.

Analizom planiranih i ostvarenih rezultata utvrđeno je da je 36 republičkih javnih preduzeća, čije poslovanje prati Ministarstvo privrede, ostvarilo poslovne prihode koji su za 0,52 odsto veći od planiranih, kao i poslovne rashode koji su za 5,1 odsto manji od planiranih.

Vlada Srbije je, na predlog Ministarstva privrede, novembra 2014. godine javnim preduzećima dala jasno uputstvo u 19 tačaka za izradu poslovnih planova i smernice za ostvarivanje ušteda.

Ovakva analiza poslovanja javnih preduzeća radi se prvi put u Srbiji.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 09.07.2015.