Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

USKORO USVAJANJE IZMENA ZAKONA O PENZIJSKO-INVALIDSKOM OSIGURANJU


Izmenama zakona do 2032. godine, starosna granica za odlazak u penziju za žene i muškarce trebalo bi da se izjednači i da iznosi 65 godina.

"Sva nadležna ministarstva su dala svoje mišljenje i, u principu, (usvajanje izmena Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju) očekuje se što pre, to je sad stvar na Vladi", rekao je Vulin novinarima u Beogradu.

Ministar za rad je objasnio da je reč o "matematičkom zakonu" u kojem se zakonska regulativa prilagođava regulativi Evropske unije.

Prema njegovim rečima, Srbija ima najniži prag za odlazak u penziju i to je neodrživo.
"Moramo doći do izjednačavanja odlaska u penziju muškaraca i žena, to izjednačavanje će se vršiti do 2032. godine", precizirao je Vulin.

Govoreći o svetskim standardima, ministar za rad je istakao da je potrebno, kako bi država mogla da to finansijski podnese, da na jednog penzionera dođe tri radnika.


"Mi imamo 1,7 miliona penzionera", ukazao je Vulin i dodao da, ako bi se to pomnožilo sa tri - Srbija nema toliko zaposlenih.

On je naveo da će izmene zakona doneti značajne uštede po pitanju beneficiranog radnog staža, rekavši da država mora "da se pojeftini, ali da ne ugrozi postojeća prava".

Izvor: Tanjug