Zastava Bosne i Hercegovine

IZMENE ZAKONA O VISOKOM OBRAZOVANJU: Ministarstvo prosvete i Vlada Srbije odbacili primedbe akademske zajednice na predložena rešenja kojima se predviđa davanje saglasnosti (blagoslova) SPC na zapošljavanje i otpuštanje nastavnika i upis studenata na Pravoslavno-bogoslovskom fakultetu, a koje bi narušile autonomiju Univerziteta


Ministarstvo prosvete nije prihvatilo primedbe Univerziteta u Beogradu (UB) da bi davanje saglasnosti (blagoslova) SPC na zapošljavanje i otpuštanje nastavnika na Pravoslavno bogoslovskom fakultetu (PBF), kao i na upis studenata, narušilo autonomiju univerziteta i proizvelo niz štetnih posledica.

U Predlogu izmena Zakona o visokom obrazovanju koji je usvojila Vlada Srbije na poslednjoj sednici, zadržana su identična rešenja kao u Nacrtu zakonskih izmena, na koja su i Univerzitet, kao i više fakulteta, izneli primedbe tokom javne rasprave.

Žao mi je što PBF nije verovao u spremnost i sposobnost Univerziteta u Beogradu da uredi odnose u okviru akademske zajednice za obostranu korist Univerziteta i njene članice. A još više žalim što je Fakultet pokrenuo intervenciju države za pitanje koje je moralo biti rešeno u akademskim okvirima. Ovakvim potezom se dalje narušava autonomija univerziteta koja je zagarantovana Ustavom naše zemlje. Dugoročno gledano, mešanje države u autonomiju univerziteta će oslabiti ne samo UB i već i ostale visokoškolske ustanove – ocenjuje za Danas Ivanka Popović, rektorka UB.

Ona je od starta bila uključenja u rešavanje problema neusaglašenih statuta PBF i Univerziteta u Beogradu, koji je otvoren nakon što je dekan PBF na zahtev Sinoda SPC, potpisao otkaze dvojici profesora. Za univerzitetsku zajednicu je bio problematičan član Statuta PBF koji predviđa mešanje SPC u postupak zasnivanja radnog odnosa, ali i to što je uskraćivanje blagoslova pomenutim predavačima na PBF došlo kao posledica njihovih javnih istupanja. Pokušaji da se nađe kompromisno rešenje između Univerziteta i PBF nisu urodili plodom, pa je država odlučila da spor reši izmenama Zakona o visokom obrazovanju ("Sl. glasnik RS", br. 88/2017, 73/2018, 27/2018 - dr. zakon, 67/2019 i 6/2020 - dr. zakoni).

Ognjen Radonjić, profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu, kaže za naš list da je od početka bilo jasno da je Nacrt izmena i dopuna Zakona o visokom obrazovanju stavljen na raspravu da bi se ispoštovala forma. On pretpostavlja da je dogovor o uvođenju blagoslova u ovaj zakon postignut sa čelnicima crkve, zbog čega Ministarstvo prosvete nije od početka bilo zainteresovano za mišljenje akademskih radnika.

Doduše, mora se priznati da ni akademska zajednica nije odreagovala dok je ovaj predlog bio na raspravi. Kao što voda koja ne protiče i postane stajaća neprijatno miriše, tako neprijatno miriše i bilo koja zajednica koja postane poput stajaće vode. Osim nekoliko usamljenih glasova, uprava Univerziteta, kao i Senat su ovaj problem koji se „valja“ od 2019. odlučili da reše kroz nečinjenje. I ceh je došao na naplatu: autonomija univerziteta je bačena u kantu za đubre jer je dopušteno jednom vanuniverzitetskom telu da odlučuje o univerzitetskim pitanjima, pri čemu SPC nije ni vlasnik, ni poslodavac, ni osnivač Pravoslavno-bogoslovskog fakulteta. Pokazalo se da Univerzitet nije dorastao situaciji u kojoj se nalazimo i jedino što mi preostaje je da zbog toga iskažem žaljenje – navodi Radonjić.

Predlogom izmena Zakona o visokom obrazovanju se daje ovlašćenje visokoškolskim ustanovama koje ostvaruju studijske programe u oblasti teologije jedne od tradicionalnih crkava i verskih zajednica, da opštim aktom propišu kao neophodan uslov saglasnost nadležnog organa te crkve ili verske zajednice za službu učenja i zapošljavanje.

U Predlogu izmena zakona je predviđeno da se saglasnost povlači ako su „aktivnosti, stavovi ili ponašanje tog lica u suprotnosti sa uverenjima koje ta crkva, odnosno verska zajednica propoveda, učenjem ili autonomnim pravom crkve, odnosno verske zajednice, ili ukoliko podrivaju njen ugled“. Povlačenjem saglasnosti zaposlenom prestaje radni odnos.

„Postupak povlačenja saglasnosti crkve i verske zajednice za rad nastavnika uređuje se opštim aktom visokoškolske ustanove, tako da budu bliže propisani razlozi za povlačenje saglasnosti za službu učenja, učešće predstavnika uprave visokoškolske ustanove u postupku i pravo na izjašnjavanje nastavnika o kom se odlučuje“, piše u Predlogu izmena zakona.

Saglasnost crkve je uslov i za upis studenata, a uskraćivanjem te saglasnosti se gubi status studenta.

Na pitanje Danasa zbog čega nisu uvažili primedbe UB, u Ministarstvu prosvete odgovaraju da je „bilo nekoliko sugestija na taj član zakona, ali se nakon konsultacija sa širom akademskom zajednicom, među kojima su bili predstavnici visokoškolskih institucija, Nacionalnog akreditacionog tela i drugih organa, ostalo pri predloženom rešenju“. Jer, kako kažu, Zakon o visokom obrazovanju već sadrži odredbe kojim se uređuje položaj visokoškolskih ustanova koje izvode studije za potrebe vojnog, policijskog i visokog obrazovanja u oblasti nacionalne bezbednosti uz uvažavanje njihovih specifičnosti, a zakonodavstva drugih uporedivih zemalja, u svojim propisima imaju odredbe koje se odnose na posebno uređivanje položaja i delovanja teoloških fakulteta u sastavu državnih univerziteta.

Uprava UB je ranije saopštila da se pomenutim zakonskim rešenjima suštinski zadire u autonomiju univerziteta i ugrožava načelo zabrane diskriminacije zaposlenih u visokom školstvu i studenata. Pojedini članovi akademske zajednice su upozorili da su neka od predloženih zakonskih rešenja u suprotnosti sa Ustavom Srbije.

S druge strane, dekan PBF Zoran Ranković smatra da je blagoslov crkve neophodan za studiranje na tom fakultetu da bi se SPC zaštitila od eventualnog uticaja države i Beogradskog univerziteta na identitet crkve. On je u intervjuu za Večernje novosti istakao da aktuelni spor sa Univerzitetom najbolje pokazuje neophodnost blagoslova.

Izvor: Danas, Vesna Andrić, 08.06.2021.
Naslov: Redakcija