Zastava Bosne i Hercegovine

NOVI ZAKON O REGULISANJU TRŽIŠTA POLJOPRIVREDNIH PROIZVODA: Početak primene od naredne godine


Pred poslanicima uskoro će se naći i Zakon o regulisanju tržišta poljoprivrednih proizvoda koji je prošle nedelje usvojila Vlada. Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović kaže za RTS da će svima u lancu – od proizvođača do prerađivača – biti pronađeno mesto u sistemu na zakonom regulisan način.

Branislav Nedimović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da nikad nismo imali Zakon o regulisanju tržišta poljoprivrednih proizvoda, već je do sada to bilo regulisano u oblasti celokupne trgovine.

"Da li trgujete avionima, kamionima, stolovima, kamerama. Prvi put ćemo regulisati tržište između poljoprivrednih proizvođača, otkupljivača, prerađivača i da svakom nađemo mesto u sistemu na jedan zakonom regulisan način. Dobićemo alate da na tržištu regulišemo ekstreme, sa najnižim i visokim cenama, što se na primer sada dešava sa žitaricama, pa imamo problem u stočarstvu", napomenuo je ministar.

Dosad je to bilo regulisano preko Instituta robnih rezervi, koji je, prema rečima Nedimovića, spor institut.

"Sada će Uprava za agrarna plaćanja imati posebno telo koje će se baviti praćenjem cena, utvrđivanjem proizvođačkih cena, regulisanjem kad dođe do iskakanja. S druge strane, regulisaćemo položaj otkupljivača, ne može baš svako da kupuje na blatobran kako on misli, već će poput turističkih agencija, da imaju depozit, da postoje garancije da bi naši proizvođači uvek imali sigurnost – da kad prodaju robu, mogu i da je naplate", napominje ministar poljoprivrede.

Ovim zakonom će se propisi u Srbiji uskladiti sa propisima EU, a ministar naglašava da je najvažniji razlog regulisati srpsko tržište poljoprivrednih proizvoda.

Očekuje da taj zakon počne da se primenjuje od 2022. godine i da, kako kaže, krenemo novim putem na tržištu poljoprivrednih proizvoda.

Izvor: RTS, 07.06.2021.
Naslov: Redakcija