Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PROGRAM RAZVOJA EUPRAVE 2020–2022. GODINE: Najveći broj usluga javne uprave biće dostupan građanima i privredi putem interneta ili mobilnog telefona. U slučaju preseljenja, plaćanja poreza, registracije automobila ili drugih sličnih životnih aktivnosti, građani će moći odmah elektronski da obave sve postupke koje su sa tim događajem povezane, umesto da ih rešavaju jedan po jedan


Do kraja 2022. godine najveći broj državnih usluga za građane i privredu biće dostupan elektronskim putem, ističe NALED.

Vlada Replike Srbije usvojila je Program razvoja elektronske uprave za period 2020-2022. kojim je predviđeno da u naredne dve i po godine najveći broj usluga javne uprave bude dostupan građanima i privredi putem interneta ili mobilnog telefona.

Očekuje se uspostavljanje novih 300 usluga eUprave ili mUprave, koje će redovno koristiti najmanje milion i po građana i privrednika, čime će se izbeći odlasci na šaltere i podnošenje papirne dokumentacije, ukazuje se u saopštenju NALED-a.

Program razvoja elektronske uprave, prema NALED-u, ima četiri cilja, a za građane je najznačajniji treći koji definiše unapređenje Portala eUprave, značajno povećanje broja elektronskih usluga i novi pristup digitalizaciji procedura sa fokusom na životne događaje.

U slučaju preseljenja, plaćanja poreza, registracije automobila ili drugih sličnih životnih aktivnosti, građani će moći odmah elektronski da obave sve postupke koje su sa tim događajem povezane, umesto da ih rešavaju jedan po jedan, dodaje se u saopštenju.

Sve usluge, kako se navodi, biće dostupne i putem mobilnog telefona, a građani i privreda će imati mogućnost da prate u kojoj fazi rešavanja je njihov zahtev i na kraju da ocene kvalitet usluge.

Osnova razvoja eUprave biće i digitalna infrastruktura - završetak Državnog data centra u Kragujevcu, povezivanje lokalnih samouprava na jedinstvenu informacionu-komunikacionu mrežu eUprave i uspostavljanje ePisarnice i eArhive, kako bi se u potpunosti digitalizovao rad javne uprave, to jest kako bi se omogućili prijem, izrada i čuvanje elektronskih dokumenata.

Od strateškog značaja je, podvlači NALED, i završetak Centralnog registra stanovništva i izrada Metaregistra, jačanje informacione bezbednosti i obuka službenika za rad u digitalnom okruženju.

Izvor: Vebsajt Blic, 05.06.2020.
Naslov: Redakcija