Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOG ZAKONA O NAUCI: Za sve studente doktorskih studija, bez obzira na to da li su na fakultetima ili institutima, predviđeno finansiranje od strane ministarstva sve do doktoriranja


Vlada Republike Srbije utvrdila je Predlog zakona o nauci i istraživanjima, kojim će se obezbediti institucionalno finansiranje nauke, osnaživanje instituta od nacionalnog značaja, mehanizam za osnivanje novih institucija, kao i efikasnije praćenje i ocena rada samih instituta.

Krajnji cilj zakona je unapređenje kvaliteta naučno-istraživačkog rada i primena njegovih rezultata, a samim tim i dalji razvoj inovativnog društva zasnovanog na znanju.

Državni sekretar Ministarstva prosvete Vladimir Popović izjavio je da je mnogo toga izmenjeno od prve verzije Nacrta zakona kojim su bili nezadovoljni istraživači na fakultetima koji ne učestvuju u nastavi.

"Uvažili smo zahteve istraživača sa fakulteta. Imali smo sastanke sa njima, a na zadnjem sastanku radne grupe bili su i rektorka i prorektor Univerziteta u Beogradu, tako da smo napravili zajednički predlog", rekao je Popović.

Istraživači su imali zamerku na prvu verziju Nacrta zakona jer je za institute predviđeno institucionalno - stalno finansiranje, a za fakultete ne, te su se plašili da će ostati bez posla.

"Sada smo za sve studente doktorskih studija, bez obzira da li su na fakultetima ili institutima, predvideli da budu finansirani od strane ministarstva sve dok ne doktoriraju. To znači da će oni pet do sedam godina imati jedan vrlo miran period koji nikada do sada nisu imali", naglasio je Popović.

Predviđeno je sigurno finansiranje i za istraživače na fakultetima koji su u naučnim zvanjima i koji su u nastavi.

Popović je rekao da očekuje da će zakon biti usvojen do kraja juna.

Izvor: Vebsajt RTV, 06.06.2019.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija