Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

U PRIPREMI IZMENE ZAKONA O FINANSIJSKOJ PODRŠCI PORODICI SA DECOM: Brza rešenja za roditelje dece sa invaliditetom i naknada koje primaju porodilje sa najvišim primanjima


Brža rešenja, kada je reč o izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom ("Sl. glasnik RS", br. 113/2017 i 50/2018 - dalje: Zakon), mogu se očekivati u slučajevima roditelja dece sa invaliditetom i naknada koje primaju porodilje sa najvišim primanjima, utisak je Tatjane Macure, narodne poslanice i predstavnice inicijative "Mame su zakon", posle sastanka u Vladi.

Na rešenje za najveću grupu žena koje su oštećene ovim Zakonom, a to su one koje nemaju 18 meseci radnog staža u kontinuitetu, čekaće se duže, jer je za to neophodno ili da se uradi rebalans ili da se usvoji novi budžet – objašnjava Macura.

Na sastanku kojem su prisustvovali premijerka Ana Brnabić, resorni ministar Zoran Đorđević, kao i ministarka bez portfelja Slavica Đukić Dejanović, ali i predstavnici privatnog sektora, čuli su se i predlozi poput – kako podstaći poslodavce da ne daju otkaz ženama koje se na posao vraćaju sa porodiljskog odsustva. Prema jednom od predloga to bi se postiglo tako što bi država smanjila poreze i doprinose na plate onih žena koje se posle isteka nege deteta vraćaju u firmu.

Podsećanja radi, inicijativa "Mame su zakon" tražila je izmenu onih tačaka Zakona koje ugrožavaju porodilje koje su radile kraće od 18 meseci u kontinuitetu, majke preduzetnice, majke koje imaju decu sa invaliditetom, majke koje zarađuju više od tri republičke prosečne plate… Njihov predlog izmena Zakona sadrži jasne tačke, među kojima je i ta da nijedna porodilja ne sme da prima nadoknadu manju od minimalca u Srbiji.

Zbog ovog Zakona osnovana je i komisija Ministarstva za demografiju i populacionu politiku s ciljem da analizirala njegovu primenu. Ta analiza pokazala je da su najviše pogođene porodilje koje imaju manje od šest meseci radnog staža, one koje su istog meseca dobile posao i otišle na trudničko bolovanje, kao i žene koje imaju visoka primanja.

Zbog toga je prošlog decembra predloženo ministrima rada i finansija da se porodiljama sa visokim platama, umesto sadašnje tri, obračunava pet prosečnih republičkih zarada, da se za porodilje koje imaju manje od šest meseci staža odredi zakonski minimum naknada koji neće biti degradirajući, a to važi i za žene koje su otvorile trudničko bolovanje istog meseca u kome su se zaposlile.

Izvor: Vebsajt Politika, V. M. A., 05.06.2019.
Naslov: Redakcija