Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PRAVILNICI O KALENDARIMA OBRAZOVNO-VASPITNOG RADA OSNOVNE I SREDNJIH ŠKOLA ZA ŠKOLSKU 2019/2020. GODINU: Prvo polugodište za osnovce i srednjoškolce počinje 2. septembra, a završava se 31. januara 2020. godine, zimski raspust ponovo će imati dva dela, prvi će početi 30. decembra i trajaće do 7. januara, dok će drugi deo raspusta trajati od 3. do 17. februara


Školski kalendar za 2019/20. godinu predviđa da đaci imaju tri raspusta - zimski, prolećni i letnji. Kada je reč o jesenjem raspustu, ostali su uskraćeni za jedan dan, pa će se u novembru, umesto četiri dana kao dosad, odmarati tri.

Oni će predah napraviti za dane vikenda, 9. i 10. novembra, i u ponedeljak, 11. novembra, kada se obeležava državni praznik Dan primirja u Prvom svetskom ratu.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević kaže da se ne ukida ništa, a da je cilj da se raspusti prave prema pedagoškim zahtevima ustanove.

- Naravno da se poštuju praznici i sve drugo, ali je prevashodno da se na oko šest nedelja rada pravi predah, i to nije ništa neobično - naveo je Šarčević.

Prvo polugodište za osnovce i srednjoškolce počinje 2. septembra, a završava se 31. januara 2020. godine, zimski raspust ponovo će imati dva dela, prvi će početi 30. decembra i trajaće do 7. januara, dok će drugi deo raspusta trajati od 3. do 17. februara.

Učenici osnovnih škola će na prolećnom raspustu biti od 13. do 20. aprila, a srednjoškolci od 15. do 20. aprila. Drugo polugodište traje od 18. februara do 2. juna za maturante, a do 16. juna za ostale učenike. Srednjoškolci se raspuštaju 19. juna, a maturanti će se raspustiti između 22. i 29. maja.

Jasmina Đelić, načelnik Odeljenja za koordinaciju rada školskih uprava Ministarstva prosvete, objasnila je da će se projekat jednosmenskog rada, koji predviđa da deca nakon nastave ostanu u školi od 12.30 do 16.30, realizovati u školama koje već rade u jednoj smeni.

 - To je 240 objekata, mi smo ovim projektom selektovali i neke matične škole koje imaju izdvojene objekte u selima. Ministarstvo je školama dostavilo predloge sadržaja za učenike, a škole će i nama slati svoje predloge. Ministarstvo će spisak škola koje mogu da realizuju ovaj koncept objaviti najkasnije do 20. avgusta na sajtu - navela je ona.

Izvor: Vebsajt Kurir, M. B., 07.06.2019.
Naslov: Redakcija