Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDNACRT GRAĐANSKOG ZAKONIKA: Istopolnim vanbračnim zajednicama priznaće se imovinska prava i pravo na izdržavanje, ali ne i na nasleđivanje imovine i usvajanje dece


Dva muškarca ili dve žene koji žive zajedno moći će da imaju ista imovinska prava kao i muškarac i žena koji žive u vanbračnoj zajednici, rečeno je na savetovanju pravnika "Budvanski pravnički dani", koje se održava u organizaciji Saveza udruženja pravnika Srbije i Republike Srpske.

Kako je rekla prof. dr Olga Cvejić-Jančić, u budućem Građanskom zakoniku biće redefinisan pojam vanbračne zajednice.

- Istopolni partneri koji žive u dugotrajnim vanbračnim zajednicama mogu da ostvare pravo na zajedničku imovinu i pravo na izdržavanje tokom trajanja i posle prestanka zajednice života i mogu da sklapaju imovinske ugovore i time uređuju svoje imovinske odnose. Oni, međutim, i dalje neće imati pravo na nasleđivanje, kao i na usvajanje dece i sklapanje ugovora o rađanju za drugoga (surogat-materinstvo) – precizirala je profesorka.

Na pitanje da li je to možda prvi korak ka ozakonjenju braka između dve osobe istog pola, dr Cvejić-Jančić je rekla da o tome nije bilo govora u Komisiji za izradu Građanskog zakonika.

- To nije u skladu sa Ustavom, koji predviđa da se brak sklapa između muškarca i žene, pred nadležnim državnim organom. Iako je poznato da u javnosti postoje snažni otpori protiv priznavanja bilo kakvih prava istopolnim partnerskim zajednicama, nakon javne rasprave o Prednacrtu građanskog zakonika, Komisija je odlučila da se određena prava lica različitog pola u vanbračnoj zajednici, prošire i na lica istog pola – rekla je naša dr Olga Cvejić-Jančić.

Jedna od najznačajnijih oblasti koje će urediti odeljak o porodičnom pravu biće odnosi između roditelja i dece.

Roditelji su dužni da vaspitavaju svoju decu ali ne putem batina, rekla je profesorka i dodala da svako dete ima pravo da sazna podatke o roditeljima, bez obzira na to kako je začeto i rođeno.

- To ne znači pravo na utvrđivanje roditeljskog odnosa i prava i obaveza prema licu koje je biološki roditelj. Ta deca imaju svoje roditelje, a to su njihovi usvojioci. Decu ne treba obmanjivati, već im priznati pravo da saznaju svoje biološko poreklo, jer za to postoje medicinski i psihološki razlozi. Bolje je da za to saznaju u mlađem uzrastu od roditelja usvojilaca, nego da o tome kasnije na neprikladan način saznaju od drugih, Tako nešto može negativno da utiče na porodičnu stabilnost, poštovanje i poverenje – objasnila je dr Olga Cvejić-Jančić.

Predsednik Udruženja pravnika Srbije, prof. dr Miodrag Orlić istakao je prilikom otvaranja savetovanja da su pravnici pozvani da doprinesu uzdizanju pravne svesti građana.

- Čovek se rađa sa osećajem pravde a celog života okružuje ga nepravda. Na sve strane oko nas, u bližoj i daljoj okolini, u svetu uopšte, rastu kao korov nepravde i naše snage izgledaju kao da su male i nemoćne u borbama sa svim tim nepravdama koje nas okružuju, a ljudi su žedni pravde. Dužnost je svakoga od nas da najpre uzdižemo dostojanstvo pravničkog poziva. Nekada nam se čini da su otpori veliki i da smo ponekad razočarani, ali nas ne sme nikada napuštati vera da ovo što mi činimo predstavlja nešto izuzetno – rekao je dr Orlić.

Podsetio je da je politika - veština mogućeg, dok je pravo nešto sasvim drugo.

- Mi pravnici treba da se držimo načela: časno živeti, drugoga ne povrediti, svakom svoje dati. Pravnik treba da se izdigne svojim znanjem i verom u pravdu i da, obasjan tom svetlošću, nastoji da pomeri stvari u svom krugu. Najskromniji pravnik, ozaren svetlošću pravde, drugačije će zračiti u svom kolektivu, čak i u napuštenoj kancelariji i u drvenoj baraci ili na bilo kom drugom potisnutom položaju – rekao je dr Orlić.

Istakao je da je temelje budućeg Građanskog zakonika postavio akademik prof. dr Slobodan Perović, osnivač i rodonačelnik Kopaoničke škole prirodnog prava, čija su dostignuća poznata i van granica Srbije.

Izvor: Vebsajt Politika, Aleksandra Petrović, 04.06.2019.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija